S står til at miste hver tredje arbejdervælger: "Det er ellers dem, man har bygget partiets dna op omkring"

Socialdemokratiet bliver aldrig stort blandt arbejdervælgerne, så længe man er i regering med Venstre og Moderaterne, vurderer kommentator. Partiet har tabt titusindvis af arbejdsvælgere siden valget, viser en ny analyse. Til gengæld vinder Vanopslagh og Støjberg frem.

I år taler statsminister Mette Frederiksen (S) ikke ved 1. maj-markeringen i Fælledparken. Her ses hun på talerstolen i Fælledparken i 2019. 
I år taler statsminister Mette Frederiksen (S) ikke ved 1. maj-markeringen i Fælledparken. Her ses hun på talerstolen i Fælledparken i 2019. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Magnus Garde-Strandberg

Historisk set har arbejdernes internationale kampdag været en festdag for Socialdemokratiet. 

Men når Danmarks ældste arbejderparti onsdag kan fejre 1. maj, er der ikke meget at juble over, når det kommer til opbakningen fra arbejderne.

For netop denne gruppe af vælgere ser ud til forlade partiet, der ellers i 1800-tallet voksede ud af netop arbejderbevægelsen og siden da – med få undtagelser – har bestridt tronen som Danmark største arbejderparti.

Socialdemokratiet står nemlig til at miste en tredjedel af sine arbejdervælgerne, hvis man sammenligner med folketingsvalget i november 2022.

Men når man kigger på Inger Støjberg eller Alex Vanopslagh, så har deres partier måske ikke det største arbejder-image, men nok nærmere arbejder-appel.

Erik Holstein
Politisk kommentator

Det viser en ny analyse, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har lavet for Altinget på baggrund af data fra Gallup og Epinion.

"Socialdemokratiet står til en markant tilbagegang og vil miste en stor andel af deres kernevælgere, hvis der var valg i dag," siger Kasper Møller Hansen.

Ifølge analysen ville Socialdemokratiet få omkring 100.000 arbejderstemmer, hvis der var valg i dag. Det er et fald på cirka 50.000 stemmer sammenlignet med valget i 2022.

"Dermed går Socialdemokratiet omkring dobbelt så meget tilbage blandt arbejdergruppen, end de gør blandt andre vælgergrupper," siger Kasper Møller Hansen og tilføjer:

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00