Kommentar af 
Poul Madsen

Poul Madsen om EU-valget: Jeg fatter ikke, at den højtråbende højrefløj får frit spil i flygtningedebatten

Europaparlamentsvalget kunne være stedet, hvor man tog en stor, nuanceret debat om, hvor mange flygtninge, Danmark kan tage imod. Men nej, det er nul flygtninge, ellers er man en godhjertet hippietosse, der ikke forstår realiteterne.

EU-valgkampen ligner lidt et brætspil, hvor det handler om at slå modstandere ud af brættet, skriver Poul Madsen.
EU-valgkampen ligner lidt et brætspil, hvor det handler om at slå modstandere ud af brættet, skriver Poul Madsen.Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Poul Madsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De fleste danskere har sikkert glemt, at vi skal til valg om kun tre uger, men søndag 9. juni er der valg til Europa-Parlamentet.

Hvis vi havde været lige så tæt på et folketingsvalg, ville alt lige nu stå på gloende pæle, men Europa-Parlamentet kæmper stadig med at gøre sig relevant.

Og denne gang er der langt mellem de kandidater, folk kender, og endnu længere mellem, at de ukendte kandidater med støtte fra deres partier forsøger at rejse debatter, som betyder noget for vores hverdag.

Der er ellers nok af emner, der burde kunne få debatten i gang.

Hvad gør EU eksempelvis med de millioner af afrikanere, der står på spring til at oversvømme Europa på jagt efter et bedre liv? Og hvordan håndterer vi truslen fra Rusland?

Tænk nu, hvis Bosse havde stået fast og i stedet for at løbe af pladsen havde nuanceret sit synspunkt om, at vi kan tage 7.000 flygtninge

Poul Madsen

Det er her, EU kunne vise sit værd. Både når det gælder migrationen og truslen fra Rusland, kan vi kun lykkes, hvis EU fungerer som en fælles enhed, og vi som danskere tør afgive noget af selvbestemmelsen for at kunne løse problemerne.

Men det er ikke de store, vigtige emner, der har sat den begrænsede dagsorden, der hidtil har defineret EU-valgkampen.

Det eneste, der er trængt igennem mediemuren, er forsøg på at skade modstandere. Moderaternes Stine Bosse fortalte til Altinget og Jyllands-Posten, at hun mente, at vi godt kunne tage 7.000 flygtninge om året.

Straks kastede modstanderne sig over hende, fordi alle ved, at danskerne er flygtningeforskrækkede. Og i stedet for at stå fast trak Bosse i land. Hun var "træt", da hun udtalte sig, lød undskyldningen.

Ualmindeligt tåbeligt håndteret, men det, som alle bevidst undgik at diskutere, nu hvor der var en åbning for at smadre en modstander, var: Hvad gør vi med de tusindvis af migranter, der allerede er sluppet ind i EU og nu sidder som en prop i Sydeuropa? Og hvad gør vi, næste gang Putin overfalder en nabo, og millioner må flygte som i Ukraine?

Læs også

Hvor ville det have været befriende, hvis nogle havde sagt, at vi faktisk har været i stand til at rumme 35.000 ukrainere de seneste to år. Det kan vi selvfølgelig gøre igen, men det tør ingen åbenbart tale om.

Højrefløjen i Danmark har godt sekunderet af et skræmt socialdemokrati fuldstændig defineret flygtningedebatten. Det er nul flygtninge, ellers er man en godhjertet hippietosse, der ikke forstår realiteterne.

Men netop valgkampen til europaparlamentsvalget kunne være stedet, hvor man tog den store debat og opgøret med et snæversyn, der kan ende med at stoppe vores udvikling, fordi vi mangler arbejdskraft.

Tænk nu, hvis Bosse havde stået fast og i stedet for at løbe af pladsen havde nuanceret sit synspunkt om, at vi kan tage 7.000 flygtninge. Vi kan ikke tage 7.000 fra Afrika, de er for langt væk fra vores kultur, men vi kan godt tage 7.000 ukrainere eller andre, der er tæt på os.

Næste angrebsflanke bliver uden tvivl socialdemokraternes spidskandidat

Poul Madsen

Jeg fatter ikke, at de fornuftige midterpartier overlader scenen til de højtråbende nul-flygtninge-partier på højrefløjen.

En af dem er Dansk Folkepartis spidskandidat, Anders Vistisen. Han har også fået en negativ sag på halsen, fordi han i Parlamentet sidder i samme gruppe som AfD, det tyske Alternative für Deutschland, der af mange betegnes som så stærkt højreorienteret, at det smager af nynazisme.

Partiet støtter også Putin, og derfor er Vistisen forståeligt nok blevet hårdt angrebet. Da han diskuterede sagen den anden morgen i P1 med Socialdemokratiets spidskandidat, Christel Schaldemose, gik han til angreb på hende.

Vistisen fremhævede, at den tidligere tyske kansler Gerhardt Schröder, der er socialdemokrat, får millioner af kroner fra russerne for sit arbejde i Gazprom, og det var ifølge ham langt værre end at sidde i EU-gruppe med AfD. Men hvorfor Dansk Folkeparti arbejder med Alternative für Deutschland, fik vi ikke svar på.

EU-valgkampen ligner lidt et brætspil, hvor det handler om at slå modstandere ud af brættet. Næste angrebsflanke bliver uden tvivl socialdemokraternes spidskandidat, Christel Schaldemose.

Læs også

Hendes partiformand Mette Frederiksen har utroligt travlt med at markere sig selv som en glødende europæer, senest udtrykt på tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) stort anlagte demokratikonference i København i denne uge.

Her sagde Mette Frederiksen blandt andet: "Jeg tror, vi er ved begyndelsen af en ny æra. Jeg tror, at vi i disse måneder definerer fremtiden for en ny verdensorden."

Men den nye æra omfatter åbenbart ikke, at Danmark går fuldt og helt med i EU. Vi er kun med der, hvor vi synes, at det kan betale sig. Mette Frederiksen har sagt klart nej til at ophæve det danske retsforbehold, så vi ikke deltager i en fælles europæisk flygtningeløsning.

Jeg tør godt garantere, at Schaldemose vil blive konfronteret med denne dobbeltmoral. Men ingen vil formentlig tale om, hvordan vi løser problemet. Det handler om at forsøge at gøre Schaldemose til den næste brik, der ryger af brættet.

Jeg tror, det er derfor, at utroligt mange mennesker er så uendeligt trætte af politik.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Madsen

Kommunikationsrådgiver og kommentator, podcastvært, foredragsholder og forfatter
journalist (Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus 1988)

Anders Vistisen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet, MEP (DF)
cand.jur. (Aarhus Uni. 2013)

Christel Schaldemose

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (S), MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

0:000:00