Rosenkrantz-Theil afsøger nyt flertal for handicapaftale

Efter SF’s afgang fra forhandlingerne har socialministeren forsøgt at få to nye partier med til de igangværende forhandlinger om en langsigtet aftale for ændringer på handicapområdet. EL har takket nej til at indgå en aftale, mens LA forhandler og vil trække aftaleudkast i en ny retning.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Forhandlingerne om en stor rammeaftale på handicapområdet er på vej ind i en ny fase.

Socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er nemlig i gang med at afsøge nye muligheder for at lande en aftale.

Enhedslisten fik i slutningen af sidste uge tilbudt at være med i en aftale, men takkede nej.

Og så er det klart for enhver med et ordentligt menneskesyn, at der ligger nogle ting i det lovforslag om magtanvendelser, som netop har været sendt i høring, som er fuldstændig uspiselige for LA.

Katrine Daugaard
Socialordfører, Liberal Alliance

Oplægget fra regeringen har ifølge handicapordfører Rosa Lund (EL) et alt for stort fokus på besparelser, og partiet kan heller ikke acceptere regeringens udspil til nye regler for magtanvendelse.

”Vi mener, at der er brug for investeringer, rettigheder og værdighed på handicapområdet og ikke besparelser, som aftalen lægger op til,” siger hun.

Skal man ikke i det mindste møde op og forhandle, hvis man er utilfreds og vil ændre noget?

”Vi er grundlæggende ikke enig med regeringen om rammen, der skal ændres. Man kan lige så godt sige, at det er regeringen, der sagde nej til at ændre rammen.”

Indtil videre har det været fremme, at socialministeren har forhandlet med Radikale, Konservative og SF. Sidstnævnte er ikke længere en del af forhandlingerne, men til gengæld er et nyt parti en del af forhandlingerne.

Liberal Alliance bekræfter over for Altinget, at de forhandler om en aftale.

”LA arbejder som altid for en stærk retssikkerhed og en mere gennemsigtig økonomi,” oplyser socialordfører Katrine Daugaard i en skriftligt kommentar og fortsætter:

”Og så er det klart for enhver med et ordentligt menneskesyn, at der ligger nogle ting i det lovforslag om magtanvendelser, som netop har været sendt i høring, som er fuldstændig uspiselige for LA. Vi går positivt til forhandlingerne i håb om, at vi kan få tingene et sted hen, hvor LA kan være med i en aftale.”

Læs også

Lækket udkast udløste kritik

Forhandlingerne om en rammeaftale har været i gang længe i regi af samarbejdsforummet ’Sammen om Handicap’.

Her er det dog ikke lykkes at opnå enighed mellem regeringen og en lang række interesseorganisationer om en rammeaftale, der skal sætte retningen for de kommende års politik på handicapområdet.

Et lækket aftaleudkast med mere end 20 punkter, som Altinget også er i besiddelse af, har blandt andet fået hård kritik fra handicaporganisationerne for at have for stort fokus på at sikre besparelser.

Det fik Danske Handicaporganisationer til at afvise aftaleudkastet, der også rummer forslag om at gøre både visitationen til hjælpemidler og sagsbehandlingen af merudgiftsydelser nemmere.

”Vi bakker ikke op om den ”lækkede” rammeaftale, fordi præmissen er økonomiske hensyn og besparelser. Derfor opfordrer vi regeringen og partierne til at lave en politisk aftale med fokus på at give borgerne den rigtige hjælp første gang,” lød det fra DH's formand Thorkild Olesen på X.

Nu kører forhandlingerne i et politisk spor.

Socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil har tidligere afvist kritikken om, at det er en spareøvelse. Hun mener i stedet, at kritikerne "læser det, som fanden læser biblen."

"Der er på det her område brug for strukturelle forandringer. Vi kan ikke være det bekendt den måde, det fungerer på i dag, hvor borgerne skal kæmpe fra tue til tue for at få den hjælp og støtte, de har behov for," sagde ministeren i sidste uge til DR.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rosa Lund

MF (EL)
cand.soc. i jura (Københavns Uni.)

Katrine Daugaard

MF (LA)
cand.musicae. (Syddansk Musikkonservatorie & Skuespillerskole)

0:000:00