Debat

Next-direktør: Regeringen bør droppe skærpet karakterkrav i gymnasiet

Et højere karakterkrav til gymnasierne løser ikke rekrutteringsproblemerne på erhvervsuddannelserne. Karakterkravet rammer til gengæld socialt, geografisk og kønsmæssigt skævt, skriver Ole Heinager. 

Regeringens hensigt med et øget karakterkrav er blandt andet at lukke gymnasievejen for en større andel af unge og i stedet tvinge dem over på erhvervsuddannelserne, skriver Ole Heinager. 
Regeringens hensigt med et øget karakterkrav er blandt andet at lukke gymnasievejen for en større andel af unge og i stedet tvinge dem over på erhvervsuddannelserne, skriver Ole Heinager. Foto: Linda Kastrup
Ole Heinager
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I disse uger brygger SVM-regeringen på et nyt gymnasieudspil, som skal hæve adgangskravet til gymnasiet.

Hvis forslaget gennemføres, og man hæver karakterkravet fra 5 til 6, som det forlyder, udelukker man hver femte elev fra at få en studentereksamen på landsplan.

På den Københavnske Vestegn, hvor Next har flere gymnasier, vil forslaget ramme langt flere. Her viser nye tal fra Tænketanken DEA, at helt op mod 45 procent af de elever, der søgte ind på et vestegnsgymnasium i år, ville blive udelukket med et adgangskrav på 6.

Regeringens hensigt med et øget karakterkrav er blandt andet at lukke gymnasievejen for en større andel af unge og i stedet tvinge dem over på erhvervsuddannelserne.

Karakterkravet har ikke bare en social og geografisk slagside, det rammer også kønsmæssigt skævt

Ole Heinager
Administrerende direktør, Next Uddannelse København

Som direktør i Next, der er en uddannelsesinstitution med flere gymnasier og en lang række eud- og eux-uddannelser i Storkøbenhavn, kender jeg alt til problematikken med de vigende søgetal til erhvervsuddannelserne.

Og jeg deler Børne- og undervisningsministerens ønske om, at flere unge tager en erhvervsuddannelse.

Jeg mener dog ikke, at løsningen findes ved tvang eller et skærpet adgangskrav til gymnasiet. Tværtimod er jeg bange for, at karakterkravet rammer socialt, geografisk og kønsmæssigt skævt.

Læs også

Højere karakterkrav rammer skævt

Det er ikke første gang, at en regering har strammet karakterkravet til gymnasiet. I 2019 lavede man samme manøvre og hævede til karakteren 5.

Det havde stort set ingen effekt i forhold til søgningen mod erhvervsuddannelserne på landsplan.

Til gengæld oplevede vi på vores vestegnsgymnasier, at de lokale unge blev ramt af et skærpet karakterkrav, og de blev ramt i højere grad end resten af landet.

På Vestegnen kommer en større andel af de unge fra uddannelsesfremmede hjem end tilfældet er i eksempelvis Nordsjælland.

Læs også

Det er en mangfoldig og etnisk blandet elevgruppe. Studenterne får ikke nødvendigvis topkarakterer, til gengæld er de kendetegnet ved, at de er målrettede og har en hurtig overgang til videregående uddannelser og vælger mange af de uddannelser og jobs, hvor samfundet mangler arbejdskraft.

Karakterkravet har ikke bare en social og geografisk slagside, det rammer også kønsmæssigt skævt.

Gymnasieuddannelserne vil med et adgangskrav på 6 blive lukket land for knapt hver femte dreng, da de i gennemsnit får laverer karakterer end pigerne i folkeskolen.

Drengene er længere tid om at modnes sammenlignet med pigerne, men det bør ikke udelukke dem fra gymnasiet, for vores erfaring er, at rigtig mange af dem vokser med opgaven.

Lav et attraktivt alternativ til gymnasiet

Tiderne har ændret sig.

I kommer ikke til at lykkes med at tvinge unge over på erhvervsuddannelserne

Ole Heinager
Administrerende direktør, Next Uddannelse København

Det er ikke længere attraktivt for de fleste unge 16-årige at stå på en byggeplads med ældre kolleger, mens deres jævnaldrende går i skole og har et ungdomsliv med studierejser og gallafester.

Så kære regering, drop ideen om at hæve karakterkravet, for I kommer ikke til at lykkes med at tvinge unge over på erhvervsuddannelserne.

I stedet bør I bruge kræfterne på at skabe det gode alternativ til gymnasiet.

Her er regeringens ønske om en helt ny ungdomsuddannelse, der både er boglig og praktisk, den rette vej at gå.

En ungdomsuddannelse, der giver de unge nogle år med skolegang, dannelse og ungdomsliv, før de vælger en erhvervsuddannelse eller videreuddanner sig. Det er det rigtige håndtag at skrue på.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Heinager

Adm. direktør, Next Uddannelse København
cand.scient.pol.

0:000:00