Debat

K: Vil EU-skeptikerne trække i arbejdstøjet?

DEBAT: EP-valget er overstået. Det interessante bliver nu, om EU-skeptikerne vil trække i arbejdstøjet med os andre, eller om de blot vil bruge skatteborgernes penge på mere propaganda. Det skriver Bendt Bendtsen (K).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bendt Bendtsen (K) 
Medlem af Europa-Parlamentet

Europa-Parlamentsvalget er overstået, og mere end 350 millioner vælgere i EU har stemt eller valgt ikke at stemme. Et stort flertal af mine nye kolleger er fortsat ansvarlige og konstruktive, men skepsissen er blevet bredere og mere højlydt. 

Det skal vi selvfølgelig tage alvorligt, både i Europa-Parlamentet og når vi sammensætter den nye EU-Kommission.

Det står ikke desto mindre klart, at det bliver i samarbejdet hen over midten mellem de to største politiske grupper, min egen konservative gruppe og den socialdemokratiske gruppe, at langt den største del af lovgivningsarbejdet kommer til at foregå. Tilsammen sidder de to største grupper på cirka 410 ud af de 751 sæder i det nye Europa-Parlament.

Skeptikerne må finde ud af, hvad de vil
Det bliver dog ikke nogen nem opgave, fordi socialisterne trækker i retning af overdreven regulering og kontrol af snart sagt ethvert element i borgernes og virksomhedernes liv. Vi konservative vil derimod skabe job og vækst ved mindre regulering, mere frihandel og styrkelse af konkurrencekraften. Det kommer til at kræve vanskelige forhandlinger og kompromisvillighed på begge sider. Det interessante bliver, om EU-skeptikerne vil trække i arbejdstøjet med os andre, eller om de blot vil bruge skatteborgernes penge på mere propaganda.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Vi skal tage EU-skeptikernes indmarch i Europa-Parlamentet alvorligt, men samtidig må de også snart finde ud af, hvad de helt konkret vil med deres mandater.

For hvad har f.eks. den italienske komiker Beppe Grillos 5-stjerne-bevægelse til fælles med Marine le Pens franske nationalister i Front National? Altså ud over en diffus EU-modstand?Meget lidt.

I det mindste må det være slut med bare at sidde i hjørnet og lette ben op ad systemet. Hvis den facon fortsætter, ender skeptikerne uden nogen som helst indflydelse, helt og aldeles selvforskyldt.

Bendt Bendtsen (K)
MEP

Og hvordan vil de nyvalgte hollandske dyrevelfærdsaktivister, svenske feminister og belgiske separatister bidrage til, at Europa kan klare sig i det internationale kapløb?

Jeg er med på, at langt de fleste skeptikere vil have mindre EU end i dag, og langt de færreste ønsker at forlade samarbejdet. Men protestbevægelserne skylder at forklare os, hvordan de vil forbedre Europas konkurrencekraft og gøre det nemmere at være virksomhed i EU, udvikle det indre marked for energi, mindske konsekvenserne af klimaforandringer og bekæmpe international kriminalitet. Det ved vi ikke endnu.

Kræver konstruktivt arbejde 
I det mindste må det være slut med bare at sidde i hjørnet og lette ben op ad systemet. Hvis den facon fortsætter, ender skeptikerne uden nogen som helst indflydelse, helt og aldeles selvforskyldt.

Borgere på tværs af Europa har ved valget vist, at de gerne ser forandringer i EU. Min egen tolkning er, at de først og fremmest ikke ønsker et EU, der blander sig i enhver detalje af samfundslivet og deres personlige liv. Det ønsker jeg heller ikke. Men jeg er også ret sikker på, at de samme borgere ønsker et samarbejde, der har fokus på at opretholde freden, værne om vores frihed og udbygge handel på tværs af grænserne i Europa.

Det er de samme ønsker, jeg har for EU's udvikling, og derfor håber jeg meget på, at der blandt de nyvalgte skeptikere findes politiske kræfter, der for alvor går ind i et konstruktivt samarbejde. Sandhedens time melder sig nu.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets maritime netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

0:000:00