Danskerne vil have 'bedst før' på madvarerne

BEDST FØR: Drop 'mindst holdbar til' og 'sidste salgsdato' og skriv i stedet 'bedst før' på de danske fødevarer. Det mener tre ud af fire i en ny meningsmåling, Altinget | Fødevarer har fået foretaget.
I Norge har flere store fødevareproducenter - blandt andet den gigantiske mælkeproducent Tine SA - valgt at ændre datomærkningen på fødevarer til 'bedst før' for at reducere mængden af madspild.
I Norge har flere store fødevareproducenter - blandt andet den gigantiske mælkeproducent Tine SA - valgt at ændre datomærkningen på fødevarer til 'bedst før' for at reducere mængden af madspild.

Fødevarestyrelsen undersøger for tiden, hvordan datomærkningerne på fødevarerne i fremtiden skal se ud. Blandt andet ser styrelsen på, om man bør ændre datomærkningen, så der på pakken står 'bedst før' og ikke længere 'mindst holdbar til' eller 'sidste salgsdato'.

Spørger man danskerne, bør man gøre det allerede nu. Det viser en ny meningsmåling, som A&B Analyse har lavet for Altinget | Fødevarer. Her mener tre ud af fire af de adspurgte, at mærkningen skal ændres til 'bedst før'.

18,3 procent af de adspurgte svarer 'nej', mens de sidste 6,9 procent endnu ikke har taget stilling til spørgsmålet.

Sådan har vi spurgt:
I Norge har flere fødevareproducenter ændret datomærkningerne på fødevarer fra "sidste salgsdato" og "mindst holdbar til" til "bedst før". Målet er blandt andet at reducere mængden af madspild. Bør man også gøre det i Danmark?

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AhsiE1AeMLozdDdtZnM4RktPNUJvRTBrdWM5SzJSSUE&transpose=0&headers=0&range=A2%3AB4&gid=0&pub=1","options":{"vAxes":[{"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{}},{"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{}}],"title":"","booleanRole":"certainty","animation":{"duration":500},"colors":["#3366CC","#DC3912","#FF9900","#109618","#990099","#0099C6","#DD4477","#66AA00","#B82E2E","#316395","#994499","#22AA99","#AAAA11","#6633CC","#E67300","#8B0707","#651067","#329262","#5574A6","#3B3EAC","#B77322","#16D620","#B91383","#F4359E","#9C5935","#A9C413","#2A778D","#668D1C","#BEA413","#0C5922","#743411"],"vAxis":{"format":""},"useFirstColumnAsDomain":true,"hAxis":{"maxAlternations":1,"format":""},"width":450,"height":371},"state":{},"view":["{\"columns\":[0,1]}","{\"columns\":[0,1]}","{\"columns\":[0,1]}"],"chartType":"PieChart","chartName":"Diagram2"} </script>
Kilde: A&B Analyse

'Mindst holdbar til' betyder ikke 'giftig efter'
Lande som Sverige og England har ændret deres datomærkninger, så der i dag står 'bedst før' på fødevarerne. Og i Norge har flere store fødevareproducenter selv valgt at ændre datomærkningerne på fødevarerne fra 'mindst holdbar til' og 'sidste salgsdato' til 'bedst før' for blandt andet at reducere mængden af madspild.

Fakta
Det anslås, at der i Danmark hvert år kasseres 540.000 ton spiselige fødevarer. Af det kasseres de 303.000 ton i fødevaresektoren og 237.000 ton i de danske husholdninger.

Kilde: Stopspildafmad.dk

Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, mener også, at Danmark skal ændre ordlyden på fødevareindpakningerne. Hun fortæller, at meget mad rundt omkring i de danske hjem ryger ud, så snart 'mindst holdbar til'-datoen er nået, selvom maden hverken er sundhedsskadelig eller smager dårligt.

Hun mener, at det med 'bedst før' vil være lettere for forbrugerne at forstå, at varen ikke nødvendigvis er for gammel, bare fordi datoen er overskredet.

Mange tror, at når 'mindst holdbar til' er overskredet, så betyder det 'giftigt efter', men man dør altså ikke af at spise knækbrød, der er en uge for gammelt. Derfor er 'bedst før' en meget bedre betegnelse, for så ved man, at varen er bedst før den dato, der er angivet, men at den også kan spises efter.

Selina Juul
Stifter af Stop Spild Af Mad

"Mange tror, at når 'mindst holdbar til' er overskredet, så betyder det 'giftigt efter', men man dør altså ikke af at spise knækbrød, der er en uge for gammelt. Derfor er 'bedst før' en meget bedre betegnelse, for så ved man, at varen er bedst før den dato, der er angivet, men også kan spises efter," siger Selina Juul.

God mad smides ud
Leif Horsfelt Skibsted, der er professor på Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet, er enig i, at man bør gøre noget ved problemet.

"Der går meget mad til spilde. Noget mad som oste og sure mejeriprodukter bliver rent faktisk bedre og bedre, selvom de har overskredet 'mindst holdbar til'. Men det gælder selvfølgelig ikke, hvis man lukker dem op," fortæller han.









0:000:00