Debat

Bæredygtig biomasse er en begrænset ressource

DEBAT: En meget omfattende udnyttelse af biomasse til energi kan skade klimaet. Vi både kan og bør regne på, hvad der faktisk vil ske ved en øget efterspørgsel på fast biomasse, og ikke blot basere energipolitikken på, hvad man kunne håbe ville ske, skriver Concito.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Chrintz
Videnschef i Concito

Siden Concito i sommer udgav sin rapport om "Klimapåvirkningen fra biomasse og andre energikilder", er debatten om klimaeffekten af at fyre med fast biomasse i danske kraftværker taget til i styrke. Også på Altinget.dk, hvor en række aktører fra energibranchen og forskningsverdenen har forsøgt at så tvivl om rapportens konklusioner uden dog at modbevise dem.

Concitos rapport baserer sig på de første danske modelberegninger af klimapåvirkningen fra forskellige energikilder, lige fra vindenergi til andengenerationsbiobrændsel, halm, træflis og træpiller.

Til at lave beregningerne har vi fået hjælp af nogle af de bedste danske og europæiske forskere og konsulenter på området, som også har været med til at kvalitetssikre hovedrapporten.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Beregningernes resultater og rapportens konklusioner er desuden på linje med de beregninger, der er kommet fra EU's Videnskabelige Komité på området, Det Europæiske Miljøagentur, EU's Joint Research Center (JRC), den britiske "Committee on Climate Change" og en lang række videnskabelige artikler på området.

Biomasse kan skade klimaet
Såvel Concitos rapport som de ovenstående institutioner er kritiske over for at definere biomasse som CO2-neutralt, og de påpeger alle, at klimapåvirkningen fra en meget omfattende udnyttelse af biomasse til energi kan være negativ.

Ifølge det engelske klimaministeriums foreløbige beregninger vil træaffald, der bruges til energi i stedet for træfiberplader, udlede 13 gange mere CO2 end kul.

Torben Chrintz
Videnschef i CONCITO

Vi både kan og bør regne på, hvad der faktisk vil ske ved en øget efterspørgsel på fast biomasse, og ikke blot basere energipolitikken på, hvad man kunne håbe ville ske - specielt når vi taler om en vare, der handles på et globalt marked, hvor det er meningsløst at tro, at man kan "source" sig ud af problemet.

Det har man ikke kunnet på fødevareområdet og da slet ikke på de flydende biobrændsler, som har udviklet sig til en miljøskandale. Der er kun en begrænset mængde bæredygtig biomasse, uanset kvaliteten af certificerings- og mærkningsordninger på området.

Sæt loft på biomassen
Det er præcis derfor, den engelske Committee on Climate Change efter en deltaljeret gennemgang af konsekvenserne ved store mængder biomasse i energisystemet anbefaler den engelske regering, at biomasse maksimalt bør udgøre 10 procent af det samlede energiforbrug, og at den kun bør bruges på kraftværkerne, hvis man samtidig indfanger og lagrer den udledte CO2 i undergrunden (CCS).

Den suverænt klimamæssigt bedste måde at bruge træ på (inkl. restprodukter fra træproduktionen) er til materialer, idet det er der, man i længden kan spare langt mest CO2 og fossile brændsler. Det gør man ikke ved at brænde store mængder af.

Ifølge det engelske klimaministeriums foreløbige beregninger vil træaffald, der bruges til energi i stedet for træfiberplader, udlede 13 gange mere CO2 end kul.

Desværre er energitræ ved at blive et så eftertragtet produkt, at man begynder at fortrænge produktionen af gavntræ til især byggesektoren. Ikke bare i udlandet, men også i de danske skove.

Dette er hverken klimamæssigt eller miljømæssigt bæredygtigt og derfor en udvikling, vi skal forsøge at undgå snarere end at opmuntre. Dette kunne f.eks. gøres ved at sætte et loft for udnyttelsen af biomasse til energi på omkring 10 procent af energiforbruget.

Og sidst, men ikke mindst bør man naturligvis genoverveje, om man får mest klima for pengene ved at støtte biomasse til energi med store årlige milliardeløb, når de samme penge måske ville have langt større klimaeffekt ved at blive kanaliseret over til andre virkemidler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00