Dan Jørgensen: Derfor er økologi sundere

MINISTERSVAR: Fraværet af potentielt skadelige stoffer og pesticidrester er med til at gøre økologiske produkter sundere end konventionelle, lyder det i et svar fra fødevareministeren til Folketinget.
Fødevareminister Dan Jørgensen (S) fremlægger videnskabelig dokumentation, der understøtter udtalelse om, at økologi på flere punkter er sundere end konventionelt producerede fødevarer.
Fødevareminister Dan Jørgensen (S) fremlægger videnskabelig dokumentation, der understøtter udtalelse om, at økologi på flere punkter er sundere end konventionelt producerede fødevarer.Foto: socialdemokraterne.dk
Kim Rosenkilde

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) er blevet bedt om at fremlægge videnskabelig dokumentation for en udtalelse om, at økologiske fødevarer er bedre end konventionelt producerede fødevarer ud fra en sundhedsmæssig betragtning.

Udtalelsen kom på et åbent samråd i Folketingets fødevareudvalg i februar, som handlede om produktionen af økologisk mælk og de udfordringer, som branchen kæmper med.

I sit svar til Folketinget argumenterer Dan Jørgensen for, at sundhed i forhold til økologi i vid udstrækning handler om, at økologiske produkter er fri for en række stoffer, som potentielt kan være skadelige.

"Økologiske produkter indeholder eksempelvis færre kunstige tilsætningsstoffer samt færre rester af sprøjtemidler og medicin. Det er ligeledes påvist, at økologiske svin i mindre grad indeholder antibiotikaresistente bakterier end konventionelt producerede svin," skriver ministeren i sit svar.

Fakta

Spørgsmålet til Dan Jørgensen er stillet af Hans Chr. Schmidt (V) og lyder som følger:

"I forlængelse af ministerens besvarelse af FLF alm. del - samrådsspørgsmål V bedes ministeren  fremsende den videnskabelige dokumentation, der ligger til grund for tilkendegivelser om, at økologiske fødevarer ud fra en sundhedsmæssig betragtning er bedre end konventionelt producerede fødevarer." 


Kilde: Ft.dk

Fri for pesticider
Man kan ifølge ministeren ikke entydigt konkludere, at økologiske produkter indeholder flere vitaminer, antioxidanter eller lignende end ikke-økologiske produkter. Men en række undersøgelser viser ifølge ham, at visse økologiske varer har et højere indhold af bestemte vitaminer og fedtstoffer.

Som bilag til besvarelsen medsender ministeren en liste over forskningsresultater, som relaterer sig til forholdet mellem økologi og sundhed.

Herudover påpeger han, at det i den seneste rapport fra Fødevarestyrelsen om pesticidrester i fødevarer fremgår, at der bortset fra et enkelt tilfælde med utilsigtet forurening ikke blev fundet pesticidrester i dansk økologi og grønt.

"Hvis forbrugerne helt vil undgå pesticidrester, skal de derfor vælge økologiske fødevarer," skriver ministeren afslutningsvis.

0:000:00