Madspildsindsats bliver fortsat forsømt

MADSPILD: Godt halvdelen af de virksomheder, organisationer og ministerier, der har skrevet under på Miljøministeriets madspildscharter, har ikke levet op til deres forpligtigelser. Charteret skal være mere forpligtigende, mener Stop Spild Af Mad.
Per Bang Thomsen
Danskerne smider alt for meget brugbar mad ud, og derfor skal de lære at købe rigtigt ind og spise flere rester. Det var hovedbudskabet fra en række virksomheder, ministerier og interesseorganisationer, da de i sommeren 2010 skrev under på Miljøministeriets charter imod madspild.

Et af kravene var, at de skulle indberette resultaterne af deres madspildsindats på Miljøministeriets hjemmeside inden den 1. november i år.

Men af de 19 parter, som satte deres underskrifter på det oprindelige charter, har blot 10 af dem levet op til det. Coop Danmark, Scandic Hotels og Forbrugerrådet er blandt de ni, som endnu ikke har indberettet nogle resultater.

Og blandt de 10 virksomheder og organisationer, der efterfølgende har tilsluttet sig charteret, har blot en af dem indberettet deres resultater den 1. november.

Se hele listen her

Må ikke blive "greenwashing"
Det var mandag ikke muligt at få en kommentar fra Miljøstyrelsen, som varetager charteret. Men Anne-Mette Bendsen, civilingeniør i Miljøstyrelsen og medansvarlig for projektet, har tidligere udtalt til Altinget.dk, at man ikke kan gøre det store fra myndighedernes side.

Der er nemlig tale om en frivillig aftale, og derfor kan Miljøstyrelsen kun opfordre parterne til at leve op til deres forpligtigelser

"Men vi forventer da, at de forskellige parter opfylder de forpligtigelser, de har givet hinanden," udtalte hun tilbage i april.

Det bør der laves om på, mener Selina Juul, grundlægger af interesseorganisationen Stop Spild Af Mad og en af de oprindelig medunderskrivere. Hun mener, at charteret skal gøres mere forpligtigende, end det er i dag.

"Der skal være nogle skrappere og mere forpligtigende kriterier for, hvad de parterne skal indberette. Ellers er der en risiko for, at indsatsen mod madspild bare bliver en ny form for "greenwashing"," siger hun til Altinget.dk

Dokumentation

Det har parterne skrevet under på:

Vi vil som underskrivere af dette charter:

  • gå foran og medvirke til, at Danmark kan komme i første række som et land, der gør en stor indsats imod madspild
  • nå et konkret mål eller tage konkrete initiativer til at begrænse madspild
  • forpligte os til at igangsætte mindst tre initiativer inden udgangen af 2012,
  • afrapportere resultaterne af vores indsats til Miljøministeriet en gang om året - første gang den 1. november 2011 og derefter 1. november 2012 - til offentliggørelse på charterets hjemmeside
  • og som initiativgruppens parter mødes igen og diskutere en eventuel opfølgning på charteret.









0:000:00