Ny tvivl om planloven

PLANLÆGNING: For at sikre mere kystturisme vil regeringen undersøge, hvordan kystnærhedszonen bruges. Landdistriktsminister Carsten Hansen (S) åbner for en ny ændring af planloven.
Foto: Kystdirektoratet
Anders Jerking

Der er igen tvivl om planloven, som er blevet ændret flere gange i de seneste år.

Regeringen præsenterede mandag et nyt turismeudspil, der blandt andet skal styrke kystturismen. I den forbindelse bebuder landdistriktsminister Carsten Hansen (S) en ny undersøgelse – og en mulig ændring – af planloven.

”Vi skal forbedre turismen i landdistrikterne, hvor vi har mistet mange millioner overnatninger siden 1990'erne. I den forbindelse vil vi se på, om planloven er en barriere for udviklingen af turisterhvervet,” siger han til Altinget.dk.

Undersøgelsen drejer sig om den såkaldte kystnærhedszone, som begynder 300 meter fra kysten og strækker sig tre km. ind i landet. I denne zone kan der gives tilladelse til byggeri, hvis byggeriet ikke kan ligge andre steder, men Carsten Hansen er bekymret for, at reglerne administreres for stramt.

”Jeg har på mine mange ture rundt i landet set eksempler på, at planloven især i kystnærhedsområdet har været en barriere. Nu vil vi gerne nedsætte en komité, der skal se på disse eksempler, for kystnærhedszonen er jo i virkeligheden en planlægningszone og ikke en forbudszone,” siger han.

Regeringen vedtog sidste år en ændring af planloven sammen med med Enhedslisten og Konservative. Ved den lovændring blev mulighederne for at bygge i kystnærhedszonen strammet, efter at VK i 2011 havde vedtaget en liberalisering.

En ny ændring af planloven fremgår ikke af det turismeudspil, regeringen præsenterede mandag, men en ændring kan blive nødvendig, understreger Carsten Hansen.

”Vi skal have set på de mange eksempler, vi har rundt i landet, og så må vi se, om der er brug for en planlovsændring, eller om der bare er brug for at ændre praksis,” siger han.

Delte meninger om planloven
I Campingrådet er Poul Fejer Christiansen tilfreds med regeringens signal om, at administrationen af planloven skal ændres, så det bliver nemmere at etablere nye projekter.

0:000:00