DF: Tving kommuner til samarbejde om hjerneskader

TVANG: Dansk Folkeparti hælder nu til, at kommunerne skal tvinges til at samarbejde om fælleskommunale centre for genoptræning af hjerneskadede. SF og S er enige og håber, DF holder ord.
Foto: Colourbox.com
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Der kommer nu ekstra politisk fokus på genoptræningen og rehabliteringen af hjerneskadede. Venstres sundhedsordfører Birgitte Josefsen (V), vil have sundhedsminister Bertel Haarder (V) til at få alle 98 kommuner til at dokumentere, at de kan tilbyde deres hjerneskadede borgere den behandling, de har brug for. 

Dansk Folkeparti er parat til at tvinge kommunerne til at samarbejde om fælles genoptræningscentre til de svære tilfælde.

Det sker, efter at blandt andet Hjerneskadeforeningen har alarmeret flere politikere i blandt andet Folketingets social-, arbejdsmarkeds- og sundhedsudvalg om, at genoptræningen og rehabiliteringen af hjerneskadede bliver forringet i disse år. I går onsdag 30. marts bragte Radioavisen desuden et indslag om problemstillingen (se linkboks). 

Landets højt specialiserede centre, der leverer genoptræning og rehabilitering, må ifølge Hjerneskadeforeningen i disse år fyre medarbejdere, mens andre må lukke.

Hvis man tager de mere alvorlige hjerneskader, så vil en kommune med henholdsvis 60.000 og 20.000 indbyggere statistisk set have henholdsvis 21 og 7 tilfælde hvert år. Dermed har langt de fleste kommuner i Danmark ikke et befolkningsgrundlag til, at de kan have ansat de rigtige fagfolk.

Niels Anton-Svendsen
Formand, Hjerneskadeforeningen

Forening: Småt er ikke altid godt
Ifølge Hjerneskadeforeningens landformand Niels-Anton Svendsen er problemet, at kommunerne i stigende selv opretter tilbud, der ikke har samme faglighed som de større centre, der enten er ejet af regionerne eller er fælleskommunale.

Og det er der flere årsager til, mener han. Den ene er manglen på penge i kommunerne.
"Naturligvis er der kommuner, som hjemtager en del af opgaverne, fordi de mener, de kan gøre det billigere. Andre er overbeviste om, at de kan gøre det lige så godt eller bedre," siger Niels-Anton Svendsen, der understreger, at nogle kommuner gør et godt stykke arbejde på dette område.

Han peger dog på, at kommunerne ofte er for små til at have tilbud til alle patienter.

"Hvis man tager de mere alvorlige hjerneskader, så vil en kommune med henholdsvis 60.000 og 20.000 indbyggere statistisk set have henholdsvis 21 og 7 tilfælde hvert år. Dermed har langt de fleste kommuner i Danmark ikke et befolkningsgrundlag til, at de kan have ansat de rigtige fagfolk," siger Niels Anton-Svendsen.

Forening: Kommunerne skal have opgaven
Han understreger, at foreningen som udgangspunkt mener, at kommunerne er de rigtige til at tage sig af de hjerneskadede i genoptrænings- og rehabiliteringsfasen. Og det er ud fra den betragtning, at kommunerne i forvejen har ansvaret for at hjælpe den enkelte borger i forhold til at blive omskolet, komme tilbage på arbejdsmarkedet eller få socialt tilbud.

0:000:00