Minister skyder psykiatrien til hjørne

SAMRÅD: Venstre og Dansk Folkeparti beskyldte på torsdagens samråd igen og igen sundhedsministeren for ikke at tage stilling til udfordringerne i psykiatrien. Ministeren gemmer sig bag regeringens nye psykiatriudvalg, mener de.
Lobna TaiybiKasper Frandsen

De langsigtede planer for de forbedringer af psykiatrien, som regeringen har lovet, skal baseres på det psykiatriske udvalgs arbejde.

Sådan lød det igen og igen fra ministeren for sundhed og forebyggelse, Astrig Krag (SF). under torsdagens to åbne samråd om "udadreagerende psykisk syge" og "forbedringer af psykiatrien". 

"Vi kender ikke behovet endnu. Det en del af formålet med at nedsætte psykiatriudvalget, der skal kortlægge og vurdere strukturen, kapaciteten og aktiviteten i psykiatrien. Når vi er blevet klogere, så kan vi begynde at forholde os til, hvad skal der til mere konkret i den langsigtede plan," svarede ministeren blandt andet, da oppositionen efterspurgte en definition af økonomisk ligestilling af somatikken og psykiatrien, som regeringen lover i sit regeringsgrundlag.

Sundhedsministeren var kaldt i samråd af Dansk Folkeparti og Venstre, der også ønskede svar på, hvordan regeringen vil sikre personalets sikkerhed i forbindelse med udadreagerede psykisk syge.

V savner svar
Oppositionen var ikke begejstrede for, at sundhedsminister afventer det udvalg, som regeringen nedsatte for et par uger siden med blandt andet tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen i udvalget.

"Jeg vil blot, med en vis undren, konstatere, at ministeren igen og igen skyder problematikerne hen på et kommende udvalgsarbejde," sagde Jane Heitmann (V) og fortsætter:

Jeg fornemmer, at det er et udtryk for at ministeren i virkeligheden ikke selv ved, hvad hun mener, men skyder aben videre til et udvalg for så at læne sig op af udvalgets svar.

Jane Heitmann (V)
MF, psykiatriordfører

"Jeg fornemmer, at det er et udtryk for at ministeren i virkeligheden ikke selv ved, hvad hun mener, men skyder aben videre til et udvalg for så at læne sig op af udvalgets svar."

Der sker noget
I løbet af de to åbne samråd understregede Astrid Krag (SF) flere gange, at der er sket tiltag, der vil forbedre psykiatrien på kortere sigt, blandt andet med uddelingen af 830 mio. kr. til psykiatrien via satspuljen.

Flere alvorlige sager om overfald i psykiatrien havde fået Liselotte Blixt (DF) til at stille spørgsmåltegn ved sikkerheden for medarbejdere i psykiatrien.

Astrid Krag fremhævede i den sammenhæng, at Region Syddanmark har revideret deres instruktioner og retningslinjer for personalets sikkerhed, og at flere regioner også er i gang med lignende tiltag. Samtidig pegede hun også på, at Danske Regioner er i gang med at indhente tal for arbejdsulykker, der relaterer sig til vold i psykiatrien. 

Derudover fremhævede hun regeringens nye patientrettighed, udrednings- og behandlingsgaranti som et initiativ, der fremmer ligestillingen mellem psykiatriske og det somatiske sygdomme.

0:000:00