Debat

Danmark spænder ben for sig selv i EU

DEBAT: Når danske medlemmer af Europa-Parlamentet og den danske regering stemmer i hver sin retning for politikker i EU, bliver det svært at løfte kohærensprincippet, mener Nils Jakobsen, formand for Concord Danmark.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er et demokratisk paradoks og et udtryk for manglende seriøsitet, når stort set alle danske MEP´ere stemmer imod EU´s kommende landbrugspolitik, samtidig med at den danske regering uden at blinke stemmer det modsatte.

Nils Brøgger Jakobsen
Formand for Concord Danmark
Fakta

Fra 3. december og en måned frem handler Udviklingsdebatten om EU's udviklingspolitik.

Mød denne måneds debatpanel her.

Udviklingsdebatten på Altinget | Udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til kafr@altinget.

Af Nils Brøgger Jakobsen
Formand for Concord Danmark

Måske jeg tager fejl, da jeg trods alt ikke læser alle landets aviser. Men så vidt jeg ved, var det kun Jyllands-Posten, som fandt det nyhedsværdigt, at EU den 16. december vedtog sin landbrugspolitik for de næste syv år – en aftale til en værdi på hele 408 milliarder euro.
 
Den danske regering gjorde, hvad den kunne for at holde lav profil om EU’s nye landbrugspolitik. Det er på sin vis forståeligt nok, landbrugsreformens indhold taget i betragtning. Regeringen valgte samme dag at præsentere deres vækstplan for det danske fødevareerhverv og lagde dermed et effektivt røgslør ud for en diskussion af EU´s landsbrugspolitik.
 
Særligt vores nye fødevareminister, Dan Jørgensen, må have været meget tilfreds med, at det lykkedes at tale om den nye vækstplan frem for EU’s nye landbrugspolitik.
 
Dan Jørgensen var nemlig i den absurde situation, at den danske socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet, anført af Dan Jørgensen, så sent som den 20. november havde stemt imod EU’s kommende landbrugspolitik – altså præcis samme landbrugspolitik, som regeringen med Dan Jørgensen som fødevareminister med ansvar for landbrug, stemte for den 16. december.
 
Et demokratisk paradoks
Man skal ikke lede længe for at finde citater, hvad angår Dan Jørgensens hidtidige meget kritiske synspunkter i forhold til EU’s landbrugspolitik – her kommer blot to eksempler.

I Politiken den 7. juni 2012 skriver Dan Jørgensen: ”Hvert år bruges omkring 40 procent af EU’s budget på at støtte landbruget. Det er ikke rimeligt, og det skal stoppes”.

Så sent som i maj 2013 har Dan Jørgensen udtalt: ”Masser af mennesker sulter hver dag. Derfor skal vi afvikle EU’s meget uholdbare landbrugsstøtte, der bare pumper penge i vores eget landbrug og forhindrer de fattige lande i at komme ind på markedet”.


Størstedelen af den danske befolkning, inklusive undertegnede, er enig i Dan Jørgensens udtalelser. Jeg er med på, at Dan Jørgensens rolle er en anden, i det øjeblik han sætter sig i ministerbilen.

Jeg kan dog ikke undlade at synes, at det er et demokratisk paradoks og et udtryk for manglende seriøsitet, når stort set alle danske MEP’ere stemmer imod EU’s kommende landbrugspolitik, samtidig med at den danske regering uden at blinke stemmer det modsatte.

Man skulle tro, at danske europaparlamentarikeres politik stemmer nogenlunde overens med den politik, deres partifælder fører herhjemme som folketingsmedlemmer og ministre - og at der blandt den danske journalistskare var journalister, som ville holde regeringen op på, at de for eksempel i regeringsgrundlaget og i diverse partipapirer har en kritisk holdning til EU’s landbrugspolitik.   
 
Manglende offentlighed og seriøsitet er en barriere
Som Concord Danmark har vi gjort det til en mærkesag, at der skal være kohærens (sammenhæng) mellem EU’s forskellige politikområder og vores udviklingspolitiske målsætninger.

Vi er desværre et godt stykke vej fra målet, og EU’s landbrugspolitik er et klassisk eksempel på dette. Imens vi massivt støtter europæiske landmænd, fjerner vi forudsætningerne for, at verdens fattigste bønder har retfærdige konkurrencevilkår og udviklingsmuligheder. Uden offentlighed og seriøsitet omkring EU’s politiske processer er det svært at løfte kohærensprincippet, som er stadfæstet i Lissabon-traktaten.
 
I foråret er der valg til Europa-Parlamentet. Som Concord Danmark vil vi sammen med vores medlemmer gøre vores ypperste for, at EU’s rolle som afgørende global aktør i kampen for bæredygtig udvikling kommer på dagsordenen. Vi vil også arbejde for politikkohærens for udvikling, og hvad angår EU, vil vi arbejde for, at der er kohærens mellem, hvad politikerne siger i valgkampen, og hvad de stemmer i Parlamentet, og at dette ikke glemmes, når deres hjemlige partifæller fører for eksempel EU landbrugspolitik.  
 
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nils Brøgger Jakobsen

Kampagneleder, SF
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00