Debat

Hvordan sikres grøn vækst i udviklingslande?

PRÆSENTATION: Udviklingsdebatten sætter i denne måned fokus på, hvilke udfordringer der ligger i at sikre grøn og bæredygtig vækst i verdens fattigste lande. Læs mere og mød panelet.
Foto: Colourbox
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I finanslovsudspillet for 2014 lægger regeringen op til, at Danmark i endnu højere grad skal satse på, at udviklingen i de fattige lande skal være miljøvenlig og bæredygtig.

Der er derfor blevet afsat 3,8 mia. kr. ud af den samlede bistand på at sikre grøn vækst.

Men hvordan sikres mest grøn vækst for pengene, uden at det går ud over andre udviklingsområder som f.eks. fattigdomsbekæmpelse og vækst? Hvor ligger de største udfordringer i fremtiden for at sikre grøn og bæredygtig vækst? Og hvordan kan dansk erhvervsliv bidrage og vinde på den grønne satsning?

Det vil en række personer med særlig beslutningskraft eller viden inden for området være med til at sætte fokus på i den kommende måned. 

Fakta
Udviklingsdebatten på Altinget | Udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner.

Emnet for den første udgave af Udviklingsdebatten, der startede i januar måned, var rammeorganisationernes fremtid.

Fra 1. oktober og en måned frem handler syvende udgave af Udviklingsdebatten om, hvordan Danmark kan skabe grøn vækst i udviklingslande.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

Alle er velkomne til at blande sig i debatten om Danmarks fokus på grøn vækst i udviklingslandene. Send en mail til [email protected].

Læs mere om panelet her:

<img align="left" src="@navn=Lone Loklindt@" />Lone Loklindt (R), miljø- og udviklingsordfører.
Lone Loklindt er uddannet cand.merc.int. ved Copenhagen Business School. Hendes politiske karriere startede i 2003, hvor hun stillede op for Radikale Venstre i Gentoftekredsen, og i 2011 blev hun for første gang valgt ind i Folketinget. Udover at være menneskerettigheds-, miljø- og udviklingsordfører fungerer Lone Loklindt også som formand for Folketingets Miljøudvalg. 

<img align="left" src="https://www.altinget.dk/images/person/6204/rsz_msd2.jpg" />Mattias Söderberg, klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp.
Derudover er Mattias Söderberg også leder af klimaarbejdet i Folkekirkens Nødhjælps globale alliance, ACT alliance, som samler organisationer fra 140 lande rundt om i verden. Mattias Söderberg skriver, at debatten om grøn vækst er central for ulandenes muligheder for udvikling, og at han følger både FN's klimaforhandlinger og de såkaldte ”post 2015”-forhandlinger tæt.

<img align="left" src="@navn=Hans Peter Dejgaard@" />Hans Peter Dejgaard, ingeniør og seniorrådgiver i INKA Consult.
Hans Peter Dejgaard er uddannet ingeniør ved Danmarks Tekniske Universitet i København. Han har i mange år været aktiv i dansk NGO-arbejde og arbejder som konsulent med opgaver i Asien, Afrika, Latinamerika og Østeuropa inden for blandt andet organisationsudvikling, decentralisering, miljø og civilsamfund. Hans Peter Dejgaard blev udpeget som én af deltagerne i referencegruppen for strategien "A Greener World for All", hvor også forskere, NGO-folk og den private sektor deltog i diskussioner med embedsmænd i Udenrigsministeriet.

<img align="left" src="@navn=Marie Gad@" />Marie Gad, chefkonsulent i Dansk Industri.
Marie Gad er uddannet cand.merc. i International Business Studies. Som chefkonsulent i Dansk Industri har Marie Gad det daglige ansvar for områderne udviklingspolitik, finansiering af virksomhedernes internationale aktiviteter samt eksportfremme med særligt fokus på mindre og mellemstore virksomheder. Derudover er Marie Gad formand for den udviklingspolitiske arbejdsgruppe i Businesseurope. Marie Gad er også formand for Afrika-gruppen under The Business and Industry Advisory Committee to the OECD (BIAC).

<img align="left" src="@navn=Jan Laustsen@" />Jan Laustsen, områdedirektør for Handel, Marked & Ernæring i Landbrug & Fødevarer.
Jan Laustsen er uddannet cand.agro. Landbrug & Fødevarer repræsenterer danske landmænd, fødevarevirksomheder og agro-industrivirksomheder, som dækker hele fødevarekæden fra jord til bord. Jan Laustsen varetager relationer omkring handelspolitik, udviklingspolitik, fødevareklyngens eksport og markedsudvikling samt internationale organisationer som FAO, WFP og World Farmers' Organisation. Derudover sidder Jan Laustsen i Danidas Udviklingspolitiske Råd og driver selv et landbrug. 

<img align="left" src="@navn=Helle Munk Ravnborg@" />Helle Munk Ravnborg, seniorforsker ved diis og forkvinde i Mellemfolkeligt Samvirke.
Hun er uddannet cand.techn.soc. og har taget en ph.d. ved Institut for Miljø, Teknologi og Sociale Studier på Roskilde Universitet. Helle Munk Ravnborg har været seniorforsker ved DIIS siden 2003 med speciale i naturressourcer og fattigdom og er forfatter til flere studier om miljø og naturressourcerelateret bistand. Hun har arbejdet med lande som Nicaragua, Uganda, Tanzania, Zambia, Colombia, Kenya, Bolivia, Zimbabwe og Honduras.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lone Loklindt

1. viceborgmester (R), rådmand og medlem af økonomiudvalget, Frederiksberg Kommune, formand, By- og Erhvervsstrategisk udvalg, medlem, Klima, Plan og Boligudvalget m.fl., formand, Frederiksberg Forsyning, bestyrelsesmedlem, Danva, forperson, Nyt Europa
BA i fransk og engelsk (CBS 1985), cand.merc.int. (CBS 2007), MBA (Bruxelles 1988)

Mattias Söderberg

Chefrådgiver, Folkekirkens Nødhjælp, klummeskribent, medlem, Udviklingspolitisk Råd, formand, klimaarbejdet i ACT Alliance
cand.scient.pol. (Lunds Uni. 2002)

Helle Munk Ravnborg

Seniorforsker, DIIS, forperson for Initiativgruppen for Bornholms Havvindmøllepark, kommunalbestyrelsesmedlem, Bornholms Regionskommune, forperson, Bornholms Energi og Forsyning (BEOF)
ph.d. (RUC 1993)

0:000:00