Erhvervsskoler vil gøre flygtninge klar til job

FORSLAG: Med et nyt udspil til regeringen om korte uddannelsesforløb vil landets erhvervsskoler gøre flygtninge klar til det danske arbejdsmarked hurtigst muligt. ”Vigtigt at undgå klientgørelse,” siger direktør.

Flygtninge skal tilbydes nye, korte basisuddannelser, så de hurtigt kan komme ud på arbejdsmarkedet, foreslår lederne fra erhvervsskolerne. 
Flygtninge skal tilbydes nye, korte basisuddannelser, så de hurtigt kan komme ud på arbejdsmarkedet, foreslår lederne fra erhvervsskolerne. Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Erik Bjørn Møller

Mens regeringen har indledt forhandlinger med kommunerne og arbejdsmarkedets parter om at få tusinder af flygtninge i arbejde, kommer lederne på landets erhvervsskoler nu med et forslag til, hvordan de mange flygtninge kan gøres klar til job.

Det sker med et konkret forslag om nye landsdækkende basisuddannelser til integration for flygtninge på arbejdsmarkedet.

Realistiske jobåbninger
Uddannelserne skal – med en vekselvirkning mellem det faglige og sproglige - sikre, at flygtningene hurtigst muligt er klar til at komme ud i virksomhederne inden for brancher, hvor der efterspørges arbejdskraft, og hvor der er realistiske jobåbninger på medhjælper-niveau. Det kan for eksempel være inden for lager, industri, bygge og anlæg, butik, rengøring og kantine, foreslår erhvervsskolernes ledere.

Udspillet, der kommer fra Danske Erhvervsskoler – Lederne, blev torsdag sendt til regeringen, som før jul bad aktører på uddannelsesområdet om at komme med forslag til, ”hvad kan vi gøre for hurtigst muligt at gøre flygtninge parate til job eller uddannelse”?

Det er den eneste måde, vi undgår den klientgørelse, der desværre har været resultatet af de seneste mange års indsats over for flygtninge.

Lars Kunov
Direktør for Danske Erhvervsskoler

Flest muligt - hurtigst muligt
”Det handler om nytænkning og om at få flest mulige flygtninge ud på arbejdsmarkedet eller i uddannelse hurtigst muligt. Det er den eneste måde, vi undgår den klientgørelse, der desværre har været resultatet af de seneste mange års indsats over for flygtninge,” siger direktøren i Danske Erhvervsskoler, Lars Kunov.

I forslaget lægger erhvervsskolernes ledere op til at skabe nye, korte uddannelsesforløb inden for arbejdsmarkedsuddannelserne (AMU). Forløbene skal bestå af moduler på forskellige niveauer i et tæt samspil mellem undervisning og praktik i virksomhederne – for eksempel tre dages virksomhedspraktik og to dages opkvalificering i løbet af en uge.

En ny rundspørge foretaget af Danske Erhvervsskoler viser, at en række erhvervsskoler allerede har konkret erfaring med sprogundervisning og opkvalificering af flygtninge. 13 ud af 36 adspurgte skoler gennemfører allerede i dag uddannelse af flygtninge i tæt samarbejde med kommunerne. 26 andre erhvervsskoler har ifølge Lars Kunov vist interesse for at træde til, ”så vi kan få løftet den store opgave, vi står med som land."

Læs hele artiklen på Altinget: uddannelse (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Kunov

Rådgiver, KunovConsult, fhv. direktør, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
major (1997), cand.jur. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00