Socialt frikort får bred opbakning i Folketinget

SOCIALPOLITIK: Der er bred støtte til et beslutningsforslag om, at de mest socialt udsatte kontanthjælpsmodtagere skal kunne tage småjobs med en social frikorts-ordning.

Henrik Axel Lynge BuchterToke Gade Crone Kristiansen

Liberal Alliance og Radikale fik mandag bred støtte til deres beslutningsforslag om at oprette et socialt frikort til de mest udsatte kontanthjælpsmodtagere.

Forslaget skal gøre det muligt for personkredsen at tage småjobs, så de kan tjene lidt ekstra skattefrit ved siden af kontanthjælpen.

"Jeg tror ikke på, at de her mennesker kommer til at være selvforsørgende, eller at de nogensinde kommer til at være udenfor offentlig forsørgelse af nogen art. Fordi de her mennesker er meget langt fra det ordinære arbejdsmarked," lød det fra Liberal Alliances socialordfører, Laura Lindahl.

Forslaget er dog fortsat så ukonkret, at flere partier endnu ikke kan give deres endelige opbakning. Enhedslisten og SF stillede spørgsmålstegn ved, hvem der eksempelvis skal dække for arbejdsskader.

Også beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) påpegede, at der var behov for at sætte en grænse for, hvor meget personer maksimalt må tjene med et socialt frikort, så det fortsat vil give mere mening at tage et fuldtidsjob.

Ministeren var dog overvejende positiv over for forslaget.

"Jeg forestiller mig, at forhandlingerne om forslaget kan finde sted ved de relevante økonomiske forhandlinger til efteråret," sagde ministeren.

Socialordfører Laura Lindahl påpegede, at hun ikke har svaret på, hvordan et endeligt forslag skal udformes, men at intentionen er en ny måde at tænke socialpolitik på.

Personerne, der vil blive omfattet af forslaget, er beskrevet i servicelovens paragraf 81 som “voksne med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller med særlige sociale problemer”.

Forslaget er nu henvist til udvalgsbehandling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørn Neergaard Larsen

Formand for Metroselskabet, fhv. beskæftigelsesminister (V), fhv. adm. direktør, Dansk Arbejdsgiverforening
cand.jur. (Københavns Uni. 1975)

Laura Lindahl

Chef for partnerskaber i privatafdelingen, Tryg, rådmand og gruppeformand (K), Frederiksberg Kommune
cand.merc. i filosofi (CBS 2011), HD Marketing Management (CBS 2014)

0:000:00