Debat

Ulykkespatientforeningen: Førtidspensionister skal forhandle egen ydelse

DEBAT: Førtidspensionister bør ligesom alle andre borgere have indflydelse på deres egen økonomiske situation, skriver formand for UlykkesPatientForeningen Janus Tarp. Han foreslår at indføre overenskomstforhandlinger på området.

Det bør ikke kun være de 179 folkevalgte, der bestemmer, hvad
førtidspensionister skal leve af, mener Janes Tarp, som er formand for
UlykkesPatientForeningen.
Det bør ikke kun være de 179 folkevalgte, der bestemmer, hvad førtidspensionister skal leve af, mener Janes Tarp, som er formand for UlykkesPatientForeningen.Foto: UlykkesPatientForeningen
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Janus Tarp
Formand for UlykkesPatientForeningen

Uligheden vil stige med regeringens 2025-plan og for at imødegå det, foreslår UlykkesPatientForeningen overenskomstforhandlinger på området.

Indkomstudviklingen siden år 2000 viser, at lønmodtagere har opnået en noget større indkomstfremgang end eksempelvis førtidspensionister, hvis ydelse kun er steget 1,5 procent om året. Det betyder, at købekraften bliver stadigt mindre.

For at imødegå forskellene i indkomstudviklingen kunne det derfor være en ide, at der bliver indført overenskomstforhandlinger, hvor de berørte personer selv får indflydelse på deres situation.

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

Kun rimeligt med medbestemmelse
Langt den største del af den voksne befolkning har mulighed for indflydelse på deres indkomst. Det skal førtidspensionister også have. Så hvorfor ikke indføre overenskomstforhandlinger også for denne gruppe.

Det er ikke rimeligt, at 179 personer på Borgen skal bestemme, hvor meget flere hundrede tusinder af mennesker skal leve for uden den mindste mulighed for indflydelse herpå.

I stedet for at presse mennesker på førtidspension opfordrer vi til, at finansministeren i stedet indleder en dialog med os om, hvordan vi kan hjælpe mennesker på overførselsindkomster.

Janus Tarp
Formand for UlykkesPatientForeningen

Med regeringens forslag til en 2025-plan vil lønmodtagerne få finansieret dele af skattelettelserne ved reduktion i primært førtidspensionerne, og det har vi svært ved at forstå, når vi ser på vores medlemmers situation.

Vi køber ikke argumentet om, at det skal kunne betale sig at arbejde i denne forbindelse.

Arbejde er ikke altid en mulighed
I dag får du først førtidspension, når det er 110 procent sikkert, at du aldrig vil kunne vende tilbage til arbejdsmarkedet. Det er derfor usympatisk, når regeringen påstår, at førtidspensionisten kun rammes, hvis denne ikke opnår arbejde.

Der er ikke altid arbejde at finde til mennesker med funktionsnedsættelse, og disse mennesker kommer alvorligt i klemme, når indtægterne gang på gang udhules.

I stedet for at presse mennesker på førtidspension opfordrer vi til, at finansministeren i stedet indleder en dialog med os om, hvordan vi kan hjælpe mennesker på overførselsindkomster.

Vi er i hvert fald klar til at trække i arbejdstøjet og finde løsninger sammen med regeringen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Janus Tarp

Formand, PolioForeningen og UlykkesPatientForeningen, chefjurist i Slagelse Kommune
cand.jur. (Københavns Uni. 1996)

0:000:00