Klatpensioner for 36 milliarder kan blive ædt af gebyrer

PENSION: Nye anbefalinger til pensionsselskaberne skal sænke antallet af danskernes små, glemte pensioner. Samlet er der opsparinger for 36 milliarder kroner, der risikerer at blive ædt op af gebyrer.

Foto: /ritzau/Lærke Posselt
Emma Qvirin Holst

Når danskerne skifter job, glemmer de ofte at flytte deres pensionsopsparing med.

I stedet for at få glæde af sin pension senere i livet, risikerer de, at den glemte opsparing er skrumpet helt ind som følge af pensionsselskabernes gebyrer.

Omtrent 36 milliarder kroner vurderes at være placeret i 1,2 millioner af de såkaldte klatpensioner. Men det skal der laves om på nu.

En arbejdsgruppe har offentliggjort en række anbefalinger til pensionsselskaberne, der skal sænke antallet af de små inaktive opsparinger.

Jeg kan også godt forstå dem, der tænker, at ”det der med pension kan virke kompliceret og uoverskueligt”

Arne Grevsen
Næstformand, LO

"Danskernes pensionsopsparing skal gå til forsørgelse i alderdommen – ikke til administrationsgebyrer. Derfor glæder det mig, at pensionsbranchen nu styrker indsatsen for at minimere antallet af hvilende pensioner, der risikerer at blive spist op af gebyrer," siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i en pressemeddelelse.

Problemet opstår, at når man skifter job uden at flytte sin pensionsopsparing med over til sin nye ordning. Når indbetalingerne stopper, bliver opsparingen til en hvilende pensionsordning, men da selskaberne stadig har administrationsudgifter, bliver beløbsstørrelsen løbende mindre som følge af gebyrer. Små hvilende pensioner er alle opsparinger med en værdi under 100.000 kroner, og det er dem, arbejdsgruppen har koncentreret sig om.

Danskernes pensionsopsparing skal gå til forsørgelse i alderdommen – ikke til administrationsgebyrer

Troels Lund Poulsen
Beskæftigelsesminister, Venstre

"Vi skal ikke overtage borgernes ansvar for deres egen pension. Men de skal vide, hvad der er på spil, når de har en hvilende pension stående i længere tid, så de har mulighed for at handle," siger Troels Lund Poulsen.

Opmærksomhed skal fanges
Ifølge arbejdsgruppen er udfordringen særligt, at danskerne ikke interesserer sig for pension, og derfor er de ikke altid opmærksomme på, at de har en pensionsopsparing, der er i risiko for at blive ædt af gebyrer.

Derfor går arbejdsgruppens anbefalinger blandt andet på, at pensionsselskaberne skal have en bedre og mere systematisk vejledning til deres kunder med små hvilende pensioner, der skal gøre dem bedre klar over muligheder og risicis.

Det er et vigtigt tiltag, når det kommer til at sikre, at de danske lønmodtageres penge ikke går til administrationsomkostninger frem for pensionistlivet. Det mener LO, der har siddet med i arbejdsgruppen.

”Selskaberne gør allerede i dag meget for at informere om de små hvilende pensioner. Men jeg kan også godt forstå dem, der tænker, at ”det der med pension kan virke kompliceret og uoverskueligt”. Derfor er det vigtigt, at der udarbejdes en systematisk, konkret og enkel kommunikation om problemet, når pensionsselskaberne tager fat i deres kunder,” siger LO’s næstformand Arne Grevsen i en pressemeddelelse.

Ifølge et andet medlem fra arbejdsgruppen, brancheforeningen Forsikring og Pension, vil der – trods anbefalingerne om mere kommunikation – stadig være nogle udfordringer. Det afhænger nemlig også af kunderne, der aktivt skal sige ja, før pensionsselskaberne kan flytte opsparingerne.

”Det er ikke kun pensionsbranchen, der skal gøre noget. Vi skal sikre os, at kunderne bliver opmærksomme på det og får et godt beslutningsgrundlag for at vurdere, om de vil flytte den. Men så skal kunden bagefter sige ’ja tak’ til at få den flyttet,” siger Anne Seiersen, der er underdirektør i Forsikring og Pension, til Altinget.

Ud over styrket vejledning foreslår arbejdsgruppen blandt også, at den nuværende ordning, hvor kunderne gebyrfrit kan flytte opsparinger på op til 20.000 kroner, skal være permanent. (Se alle anbefalinger i faktaboksen).

Ministeriet holder øje
Anbefalingerne munder ikke ud i nogen politiske forslag, men Beskæftigelsesministeriet vil i samarbejde med Erhvervsministeriet over en tre-årig periode frem mod 2020 følge op på, om pensionsselskaberne har ført de anbefalede tiltag ud i livet.

”Pensionsområdet er meget komplekst, og jeg vil gerne takke arbejdsgruppen for deres arbejde. Men arbejdet er ikke slut endnu. Nu skal anbefalingerne bredes ud i hele pensionsbranchen, så de får den ønskede effekt, og det er en udvikling, vi i ministeriet vil følge nøje,” siger Troels Lund Poulsen.

Arbejdsgruppen blev nedsat af den tidligere S-R-SF-regering, og den består af arbejdsmarkedets parter, Forsikring & Pension og pensionsfondene ATP og LD. Gruppen afsluttede sit arbejde i juni 2017.

Dokumentation

Arbejdsgruppens anbefalinger til pensionsbranchen:

  • Konkret og systematisk vejledning til kunder med små hvilende pensioner
  • Størrelsen af gebyrer og administrative forhold ved overflytning
  • Overførsel til andet selskab i stedet for tvangsudbetaling

Opfølgende tiltag:

  • Adfærdsanalyse
  • Udvikling følges årligt frem til evaluering i 2020

Læs en uddybning af anbefalingerne her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Colding Seiersen

Direktør, Kooperationen
cand.polit (Københavns Uni. 1994)

Arne Grevsen

Medlem, 2030-Panelet, fhv. næstformand, Fagbevægelsernes Hovedorganisation
speditør, gartner

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00