Støjberg indskærper brug af private aktører

SAMRÅD: Kommuner må ikke lade private aktører tage beslutninger om sygedagpenge. Erstatningssager skal afgøres ved domstole. Oppositionen mener, det er urimeligt.
Private aktører kan ikke beslutte, om personer er berettiget til sygedagpenge.
Private aktører kan ikke beslutte, om personer er berettiget til sygedagpenge.Foto: Les Kaner
Kristian Aaskov Nielsen
Fakta
Arbejdsmarkedsstyrelsen skal: - kontakte alle kommuner om tilrettelæggelse af arbejdsproces. - bede kommuner lave tjek af sagsgange og brugen af andre aktører på sygedagpenge-området - understrege vigtigheden af borgernes retssikkerhed. - opdatere sygedagpengevejledningen, og dermed indarbejde Ankestyrelsens praksis. - tage kontakt til KL, så der kan udarbejdes materiale om brugen af andre aktører på området.

Kilde: Inger Støjberg ved samrådet
Private aktører hverken kan eller skal afgøre, om personer er berettiget til sygedagpenge. Det slog beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) fast til samråd onsdag.

"Spørgsmålet om borgernes ret til forsørgelse er så afgørende i forhold til retssikkerheden for den sygemeldte, at det kun må varetages af myndighederne," sagde Inger Støjberg ved samrådet.

Sagen er kommet frem i lyset, efter at Ankestyrelsen har truffet tre principbeslutninger, hvor private aktører har truffet myndigshedsbeslutninger om sygedagpenge. Altså om borgere er berettigede til sygedagpenge. Men det må de ikke, fordi det er kommunernes opgave. Derfor skal sagerne nu gå om.

Indskærpelse på vej
Derudover har beskæftigelsesministeren bedt Arbejdsmarkedsstyrelsen henvende sig til samtlige kommuner for at sikre, at arbejdsgangen er korrekt i de enkelte kommuner.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00