Debat

3F: Iværksætter udstiller sin begrænsede viden om fagbevægelsen

REPLIK: Iværksætter Claus Skyttes udtalelser i Altinget 24. august udstiller en begrænset forståelse for den danske fagbevægelses kamp mod blandt andet social dumping, mener næstformand for 3F, Tina Christensen, der opfordrer til udviklende dialog mellem parterne. 

Iværksætter Claus Skyttes angreb mod fagbevægelsen udstiller manglende viden, mener næstformand for 3F, Tina Christensen.
Iværksætter Claus Skyttes angreb mod fagbevægelsen udstiller manglende viden, mener næstformand for 3F, Tina Christensen.Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tina Christensen
Næstformand for 3F

Claus Skytte har fra sine mange, succesrige år i dansk reklamebranche rutine i simple, fængende budskaber. Men påstanden om at blandt andet fagbevægelsen vil score ”billige point” og ”kvase deleøkonomien” i Skyttes debatindlæg 24. august udstiller en begrænset viden og forståelse for det danske arbejdsmarked og fagbevægelsens ansvarlige rolle i samfundsudviklingen.

Bekymring hos 3F
Vi vil meget gerne i en udviklende dialog med nye typer af virksomheder, der tilbyder forbrugerne varer og tjenesteydelser på nye, smarte måder. Men det er ingen hemmelighed, at vi er bekymrede for, at nogle af platformsvirksomhederne bevidst forsøger at snige sig uden om lovkrav, skattebetaling og deres ansvar som arbejdsgivere over for medarbejderne.

Og vi er allerede inde i kampen. Med invitation fra statsministeren og Venstres formand kæmper 3F i regeringens Disruptionråd for en positiv og konstruktiv tilgang til ny teknologi – det være sig robotter, automatisering, platformsvirksomheder mv. Det kan give større fleksibilitet, flere valgmuligheder, bedre arbejdsmiljø, variation i et arbejdsliv. Det kan øge innovation og produktivitet og måske endda være en nemmere adgang ind på arbejdsmarkedet for grupper, der i dag står uden for.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Men vi er – som det også understreges i Disruptionrådets kommissorium – optaget af at værne om de grundlæggende principper bag den danske (arbejdsmarkeds)model også i forbindelse med udbredelsen af platforms- og deleøkonomi. Ja, et hovedformål med Disruptionrådet er at ”fastholde og udbygge et arbejdsmarked, som er kendetegnet ved dynamik og ordentlige forhold, og hvor der ikke sker social dumping.”

Derfor er Claus Skyttes forslag om vejledning til platformsvirksomheder med hensyn til skattebetaling, forsikring mv. et godt indspark i dialogen. Men hans efterfølgende angreb på den reviderede taxalov viser dog, at kæden alligevel hopper af, og at Claus Skytte og hans meningsfæller tager for let på den eksisterende beskyttelse af forbrugerne, de ansatte og fair konkurrenceforhold mellem virksomhederne.

Claus Skytte og hans meningsfæller tager for let på den eksisterende beskyttelse af forbrugerne, de ansatte og fair konkurrenceforhold mellem virksomhederne.

Tina Christensen
Næstformand, 3F

Fokus på adskillelse af privat og erhverv
De afsluttende afsnit i Skyttes debatindlæg er heldigvis helt anderledes konkrete i udpegningen af minefelterne, når vi skal fastlægge de fremtidige rammer for platformsvirksomheder.

Der skal fokus på adskillelsen af privat og erhverv – tænk bare på Airbnb og hoteldrift. Vi skal stille krav til brugerbeskyttelse og ikke bare acceptere ukontrollerbare anmeldelser og ratings i form af stjerner og hjerter. Skattebetaling – JA! Filteret mellem iværksættere og plattenslagere. Rettighederne for arbejdstagere. Nå nej, Skytte kalder dem for ”selvansatte.”

I øjeblikket kan man på ganske få minutter finde adskillige virksomheder på nettet, der ”formidler” kontakten mellem folk, som udbyder deres arbejdskraft for eksempel til at gøre rent, og folk, der efterspørger denne arbejdskraft. Fælles for virksomhederne er, at de ikke mener, at de har et arbejdsgiveransvar, og at de blot formidler en kontakt. Dermed er der en række mennesker, som udbyder deres arbejdskraft uden at have mulighed for at spare op til ferie, pension, sygedage mv. og ingen garanti for et minimum af arbejdstimer. De har ingen mulighed for at få efteruddannelse, og de har ingen beskyttelse i forhold til deres arbejdsmiljø. Disse virksomheder – og de, der benytter sig af dem – skal selvfølgelig have samme muligheder og reguleringer som det øvrige arbejdsmarked.

Platformsøkonomi er kommet for at blive
Jeg tror fuldt og fast på, at platformsøkonomien er kommet for at blive, og at den kun vil blive større i Danmark i de kommende år. Simpelthen fordi platformsøkonomi er smart, effektivt og fleksibelt. Men det udfordrer også vores arbejdsmarked og de hårdt tilkæmpede rettigheder, som arbejdstagere har i Danmark i dag.

Kære Claus Skytte, drop de forhånende tillægsord og kom til kaffe i dansk fagbevægelse. Hør om vores erfaringer med at bekæmpe social dumping i et utal af afskygninger. Om ”arme-og-ben-virksomheder”, falske selvstændige, ”uddannelsespladser for ukrainske 50-årige” og mange andre, misvisende betegnelser, der dækker over kynisk ansvarsfraskrivelse, udnyttelse og grådighed. Jeg er sikker på, at du vil kunne få glæde af nogle af vores erfaringer i din indsats for at sikre os danskere en konkurrencedygtig platforms-sektor.

Omvendt er jeg sikker på, at du vil kunne inspirere os i fagbevægelsen til at tænke kreativt i forhold til nye løsninger, der ikke ”kvaser” danske løn- og arbejdsvilkår og scorer ”billige point” og profit på bekostning af ordentlige danske virksomheder, som respekterer loven og fællesskabet og svarer enhver sit.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00