Debat

3F og HK: Lempelse af regler for udenlandsk arbejdskraft kan føre til udnyttelse og svindel

Eksperter advarer om øget risiko for social dumping og kriminalitet, hvis regeringen dropper kravet om en dansk bankkonto til udenlandske arbejdere. Virksomheder bør i stedet kigge mod Danmark og resten af Europa for mere arbejdskraft, skriver 3F og HK.

Begrundelserne bag foreslaget er udokumenterede, og forslaget forøger risikoen for, at udenlandske arbejdere bliver udnyttet, skriver Mads Samsing og Søren Heisel
Begrundelserne bag foreslaget er udokumenterede, og forslaget forøger risikoen for, at udenlandske arbejdere bliver udnyttet, skriver Mads Samsing og Søren HeiselFoto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Mads Samsing
Søren Heisel
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regeringen blæser på advarsler fra uvildige eksperter, egne myndigheder, HK og 3F, når den planlægger at lempe på reglerne omkring udenlandsk arbejdskraft ved at droppe kravet om en dansk bankkonto.

Lad os slå fast med syvtommersøm, at det er et rigtig dårligt forslag, som regeringen bør kaste i papirkurven med det samme.

Kravet hjælper til at spotte snyd

Forslaget går nemlig stik imod anbefalingerne fra myndigheden på området, SIRI – Styrelsen for International Rekruttering og Integration. Det er nemlig SIRI, der står for at udstede opholdstilladelser til udlændinge i Danmark, samt at kontrollere, at de får udbetalt den korrekte løn på deres danske bankkonto.

I et svar til Folketinget beskriver SIRI, hvorfor kravet om dansk bankkonto er vigtigt for deres arbejde.

SIRI skriver, at med kravet om en dansk bankkonto kan det kontrolleres, om der forekommer overførsler til andre konti her i Danmark eller i udlandet.

Dermed kan det spottes, om der forekommer tilbagebetalinger til arbejdsgiver eller bankhævninger, som tyder på, at arbejdstager rent faktisk ikke får den løn, som fremgår af ansættelseskontrakten.

I svaret beskriver SIRI også, hvordan de på baggrund af kontoudskrifter har konstateret, at der er sket tilbageførsel af større pengebeløb til arbejdsgiveren.

”Dette har ført til, at opholdstilladelserne ikke er blevet forlænget,” skriver SIRI.

Mindre gennemsigtighed skaber større risiko for udnyttelse

Både arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet, og Jens Arnholtz, forsker i arbejdsmigration på FAOS, Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier ved Københavns Universitet, advarer offentligt mod at droppe den danske bankkonto.

Man vil altså gennemføre denne lovgivning uden at have noget som helst dokumentation for, at der er et problem.

Mads Samsing, Søren Heisel
Hhv. næstformand i HK, forbundssekretær i 3F

Jens Arnholtz vurderer blandt andet, at de nye regler vil åbne døren for svindel og udnyttelse af udlændinge i danske job.

Forskerne mener samstemmende, at det kan blive meget svært for myndighederne, politiet og andre at kontrollere, om den løn, der står på lønsedlen, rent faktisk bliver udbetalt til den rette.

Laust Høgedahl konstaterer derudover, at lovforslaget vil medføre mere arbejdskriminalitet, hvor udenlandske medarbejdere bliver presset til at betale deres løn tilbage.

Det samme mener Transparency International også, som er en organisation, der har fokus på magtmisbrug og hvidvask af penge.

Transparency International påpeger, at lempelser i kravet om dansk bankkonto giver øgede muligheder for magtmisbrug og afpresning af udenlandske arbejdstagere.

Desuden vil lempelserne mindske gennemsigtigheden af pengestrømme og øge muligheden for ulovlige transaktioner via udenlandske konti, hvilket kan bidrage til hvidvask.

Læs også

Manglende dokumentation

Da vi i HK og 3F er temmelig forundrede over, at lovforslaget er fremlagt uden dokumentation for, at der nogle problemer med at oprette en dansk lønkonto inden for de nuværende regler, vil vi på det kraftigste anbefale regeringen at lytte til de uvildige eksperter og deres embedsmænd.

Hvis virksomhederne gerne vil have mere arbejdskraft, kan de jo passende henvende sig til vores egne ledige, som der i øjeblikket bliver flere og flere af.

Mads Samsing, Søren Heisel
Hhv. næstformand i HK, forbundssekretær i 3F

Udover blindt at tækkes arbejdsgiverne, har vi overordentlig svært ved at se, hvorfor vi skal tilbage til dette system.

Arbejdsgivernes ønske om at få droppet den danske bankkonto begrundes med, at det ofte tager mere end tre måneder at få oprettet en dansk bankkonto og få et cpr-nummer hos kommunen.

Men den påstand trænger nok til et eftersyn. De seneste uvildige undersøgelse viser nemlig, at det kan gøres på 18 til 20 arbejdsdage.

Desuden afslører svar fra erhvervsministeren til Folketinget, at myndighederne selv ikke ved, hvor lang tid det tager for udlændinge at få en dansk bankkonto.

Man vil altså gennemføre denne lovgivning uden at have noget som helst dokumentation for, at der er et problem.

Kig i stedet mod Danmark og resten af Europa

Vi synes, at det er helt fint, at regeringen forsøger at gøre bureaukratiet omkring den udenlandske arbejdskraft så småt og smidigt som muligt. Her hjælper vi, HK og 3F, gerne med de konkrete processer og forslag.

Men det er helt i skoven at forøge risikoen for social dumping, fusk og snyd ved at lempe på de regler, der sikrer det danske samfund mod netop dette.

Der kommer masser af udenlandsk arbejdskraft til Danmark i øjeblikket på det nuværende regelsæt. Der er ingen grund til at ændre på dette.

Hvis virksomhederne gerne vil have mere arbejdskraft, kan de jo passende henvende sig til vores egne ledige, som der i øjeblikket bliver flere og flere af.

Man kunne jo også se ud i Europa, hvor der er knap 13 millioner arbejdsløse.

Kære regering: Drop nu forfængeligheden og lyt til de uvildige eksperter og dygtige embedsmænd, inden der skabes basis for endnu mere arbejdskriminalitet på det danske arbejdsmarked.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Samsing

Næstformand, HK Danmark
socialrådgiver (University College Lillebælt 2009)

Søren Heisel

Forbundssekretær, 3F, formand, SkillsDenmark
Tømrer (1984)

Laust Høgedahl

Lektor, AAU
cand.scient.adm., Ph.D

0:000:00