Debat

Analyse på analyse giver paralyse

DEBAT: Undersøgelser om handicap og arbejdsmarkedet bliver ofte ikke brugt i tilstrækkelig grad. Derfor vil Rådet for Psykisk Sårbare på Arbejdsmarkedet skabe overblik over, hvilke indsatser der får mennesker med handicap i arbejde.
Nikolaj L. Simonsen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Carøe og Stefanie Engelberg
Næstformand og researcher i Rådet for Psykisk Sårbare på Arbejdsmarkedet

Bettina Post skriver i Altinget.dk den 3. april 2014, at vi til trods for et utal af undersøgelser stadig ikke aner, hvad der skal til for at få ledige med tunge sociale problemer i arbejde.

Bettina Post skriver også, at vi er helt blanke, når det drejer sig om at udlede, hvad der adskiller vellykkede fra mindre vellykkede beskæftigelsesindsatser. Hun efterlyser med rette en formalisering af den viden, der findes, så det bliver muligt at finde ud af, hvad der har effekt.

Det er naturligvis et problem, at der mangler systematisk overblik over, hvad mange undersøgelser af sociale indsatser på handicapområdet er blevet brugt til, om de virker, og om det har været en rentabel måde at bruge midlerne på.

Fakta


Bland dig!

Send dit indlæg til [email protected] og deltag i debattten.

Det er vi i gang med i Rådet for Psykisk Sårbare på Arbejdsmarkedet - af præcis de grunde, som Bettina Post nævner i sit indlæg.

For meget viden går tabt
Der udgives hvert år et betydeligt antal publikationer i form af forskningsrapporter, studier, konsulentrapporter, artikler m.m. om relationen mellem mennesker med handicap og arbejdsmarkedet. Vi er imidlertid bekymrede for, at de mange undersøgelser ikke bliver brugt til noget, og at meget viden går tabt.

Der er ikke overblik over deres egenart, formål og metoder - og ikke mindst, hvilken betydning de har fået. Det er derfor nærliggende at antage, at der ikke er tilstrækkelig kobling mellem forsknings- og udviklingsmiljøer, der producerer viden, og de målgrupper, som skal gøre brug af den producerede viden, altså politikere og praktikere.

Konsekvensen er, at det er vanskeligt at afgøre, hvad der virker, og hvad der ikke virker på både det sociale og det beskæftigelsesmæssige område.

Det stigende finansielle og demografiske pres på velfærdsydelserne øger naturligvis behovet for evidensbaseret forskning, der belyser effekten af en social indsats frem for dens formål.

Set ud fra en praktikers synsvinkel er det vigtigt, at forskningen er i stand til at give svar på to spørgsmål om en social indsats:

1. Virker den?

2. Er det den bedste prioritering og dermed også den mest optimale måde at bruge midlerne på?

Mange undersøgelser af sociale indsatser besvarer ikke de to spørgsmål, og det kan forklare, hvorfor resultaterne sjældent får betydning i praksis. Den evidens- og praksisorienterede dokumentation mangler simpelthen.

Kortlægning af studier
Det er grunden til, at Rådet for Psykisk Sårbare på Arbejdsmarkedet er gået i gang med at kortlægge undersøgelser og studier, der fokuserer på relationen mellem mennesker med handicap og arbejdsmarkedet.

Formålet er at få overblik over den eksisterende viden om, hvad der virker og ikke virker for at få mennesker med handicap i arbejde, henholdsvis fastholdt i job. Det videre sigte er at beskrive og formidle best practice til politiske beslutningstagere, forskere, udviklere og praktikere.

Tanken bag projektet er altså i tråd med den holdning, som Bettina Post udtrykker.

Projektet er finansieret af Lundbeckfonden, og vi gennemfører det i samarbejde med SFI. Resultaterne vil ligge klar i efteråret 2014.

Rådet for Psykisk Sårbare på Arbejdsmarkedet er en tværfaglig og uafhængig tænketank og NGO, der arbejder for, at psykisk sårbare får bedre muligheder for at opnå eller fastholde et job.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00