Arbejdsgiver-boss skal løfte Løkkes job-reformer

PORTRÆT: Tidligere DA-direktør Jørn Neergaard Larsen er ny beskæftigelsesminister. Han har arbejdet et halvt liv for både lønmodtagerne og senest arbejdsgiverne. Nu skal han hjælpe Lars Løkke Rasmussen med at indfri løfter om dagpenge, trepartsaftale og et loft over kontanthjælpen.

V-regeringens beskæftigelsesminister - Jørn Neergaard Larsen – har 33 års erfaring som adm. direktør for først DJØF og siden Dansk Arbejdsgiverforening.
V-regeringens beskæftigelsesminister - Jørn Neergaard Larsen – har 33 års erfaring som adm. direktør for først DJØF og siden Dansk Arbejdsgiverforening.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Michael Hjøllund

En vaskeægte minister-overraskelse.

Sådan må man betegne valget af Jørn Neergaard Larsen som Venstre-regeringens nye beskæftigelsesminister.

Blandt 17 nye ministre er han den eneste, der ikke er hentet fra Venstres folketingsgruppe. I stedet kommer han fra en post som administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA), hvor han har siddet i næsten 20 år. 

En stilling han fratrådte i begyndelsen af valgkampen. 

Med valget af Jørn Neergaard som beskæftigelsesminister er jagten på syge og arbejdsløse skudt i gang

Stine Brix (EL)
Gruppeformand

Tidligere har har arbejdet 14 år – fra 1982 til 1996 - som administrerende direktør i fagforeningen for jurister og økonomer, DJØF. Her var han også næstformand i KTO, der forhandlede overenskomster på vegne af ansatte i kommuner og amter.

Det giver i alt 33 år med fingrene dybt begravet i arbejdsmarkedsstoffet set fra både lønmodtagernes og arbejdsgivernes synspunkt.

Det svarer til halvdelen af Jørn Neergaard Larsens 66 år lange liv.

”Taberland”
Jørn Neergaard Larsen er uddannet jurist og opvokset på en gård ved Nørre Alslev på Falster.

I offentligheden er han dog først og fremmest kendt som topfigur i Dansk Arbejdsgiverforening, hvor han ofte har gjort sig bemærket med særdeles skarpe udmeldinger om udfordringerne for det danske arbejdsmarked.

Senest, da DA i april lancerede 28 forslag til reformer af de offentlige ydelser. Organisationen foreslog blandt andet at nedsætte satserne for sygedagpenge og førtidspension med flere tusinde kroner om måneden.

Jørn Neergaard Larsen gjorde det dengang klart, at det danske arbejdsmarked er særdeles udfordret.

”Hvis man sammenligner os med for eksempel Sverige, så er der ét punkt, hvor Danmark virkelig kommer til at fremstå som et taberland. Og det er vores høje antal af voksne i den arbejdsdygtige alder, der bliver forsørget af det offentlige," sagde han til DR Nyheder.

På dagen for sin indtræden i regeringen er tonen dog mere afdæmpet.

”Det er min vurdering, at nogle af de største udfordringer i forhold til vækst i Danmark ligger på arbejdsmarkedet, og jeg glæder mig til at arbejde videre med de udfordringer,” sagde Jørn Neergaard Larsen ifølge DR Nyheder, da han ankom til Statsministeriet søndag formiddag.

Jagten på svage skudt igang
Netop Jørn Neergaard Larsens fortid i Dansk Arbejdsgiverforening får Enhedslistens gruppeformand, Stine Brix, til at udtrykke bekymring.

”Med valget af Jørn Neergaard som beskæftigelsesminister er jagten på syge og arbejdsløse skudt i gang,” skriver hun på sin Twitter-profil.

Også Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen, trækker en direkte linje mellem Jørn Neergaard Larsens udmeldinger som DA-direktør og hans udnævnelse som minister.

”Sidst vi hørte til Jørn Neergaard, ville han skære i kontanthjælp, førtidspension m.m. Nu er han V-minister;” skriver han på sin Twitter-profil.

Erfaring med polisk sporskifte
Jørn Neergaard Larsen går fra jobbet som leder af en tung arbejdsgiverorganisation til minister i en historisk smal mindretalsregering.

En regering, der med Dansk Folkeparti som støtteparti, ikke umiddelbart har flertal for job-reformer af den karakter, som den nye minister tidligere har agiteret for.

Det vil dog ikke være første gang, at Jørn Neergaard Larsen har skullet foretage et politisk kursskifte i forbindelse med et nyt hverv.

I 1996 tog han således springet direkte fra et topjob hos fagforeningen DJØF til stillingen som arbejdsgiver-direktør på den anden side af forhandlingsbordet. Et skifte mellem to modsatrettede interesser, der dog i Jørn Neergaard Larsens egen optik ikke var specielt svært at foretage.

”For mig betyder begreber som fællesskab og solidaritet noget med at tilpasse de behov, som jeg repræsenterer, med modpartens behov. Det er en god idé at have blik for andres behov. At finde fælles gode løsninger. Det var min opgave tidligere, og det er min opgave i dag,” lød det dengang fra Jørn Neergaard Larsen ifølge Midtjyllands Avis.

Store opgaver
Og en pragmatisk indstilling til tingene kan meget vel blive afgørende for den nye minister.

Som regeringens spydspids på beskæftigelsesområdet kommer Jørn Neergaard Larsen til at spille en central rolle, når Lars Løkke Rasmussen skal indfri sine ambitioner om at lande en række store aftaler på arbejdsmarkedsområdet.

Først for står en ny dagpenge-aftale, hvor den nye minister skal omdanne Dagpengekommissionens kommende anbefalinger til en politisk aftale mellem meget uenige politiske parter. 

Samtidig skal Jørn Neergaard Larsen stå i spidsen for trepartsforhandlinger med arbejdsmarkedets parter om blandt andet udenlandsk arbejdskraft. Her har LO-formand Harald Børsting under valgkampen kritiseret flere af de forslag, som Venstre vil spille ind med i forhandlingerne.

Udnævnelsen af den tidligere DA-direktør bliver dog pænt modtaget af Harald Børsting.

”Jeg er tilfreds med, at vi får en beskæftigelsesminister, der kender og respekterer den danske model, hvor arbejdsmarkedets parter forhandler løn- og arbejdsvilkår. Det er der i høj grad brug for,” siger han i en udtalelse.

Andre kilder udtrykker dog en vis forundring over, at Løkke udnævner en topfigur fra ”den ene side” af forhandlingsbordet mellem arbejdsgivere og lønmodtagere.

Det er også Jørn Neergaard Larsen og hans Beskæftigelsesministerium, der skal sætte kød på Venstres omdiskuterede ”moderne kontanthjælpsloft.” Her vil partiet sætte et loft over "størstedelen" af de offentlige ydelser, en kontanthjælpsmodtager kan få. Pengene skal bruges på skattelettelser.

Jørn Neergaard Larsen sætter sig formelt i ministerstolen mandag, hvor han overtager nøglerne til Beskæftigelsesministeriet fra Socialdemokraternes Henrik Dam Kristensen.

Dokumentation

CV: Jørn Neergaard Larsen
Født: 11. februar 1949 i Nørre Vedby, Nørre Alslev

Uddannelse:
1968 Studentereksamen, Maribo Gymnasium
1968/69 Kalø Sproghøjskole
1975 Cand.jur., Københavns Universitet

Beskæftigelse:
1975-77 Sekretær/fuldmægtig, Roskilde Universitetscenter, Administrationen
1977-82 Fuldmægtig, Miljøministeriet
1982-96 Adm. direktør, Danmarks Jurist- og Økonomforbund (DJØF)
1996- Adm. direktør, Dansk Arbejdsgiverforening og Juristernes og Økonomernes Pensionskasse

Kilde: Dansk Arbejdsgiverforening


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørn Neergaard Larsen

Formand for Metroselskabet, fhv. beskæftigelsesminister (V), fhv. adm. direktør, Dansk Arbejdsgiverforening
cand.jur. (Københavns Uni. 1975)

0:000:00