Beskæftigelsesudvalget skal se på New Zealands reformer

STUDIETUR: Folketingets Beskæftigelsesudvalg er på studietur i New Zealand i denne uge. Her skal udvalget se nærmere på, hvad der er sket i New Zealand efter landets opgør med den skandinaviske velfærdsmodel.
Altinget.dk har spurgt medlemmer af Beskæftigelsesudvalget, hvad de forventer at få ud af deres studietur til New Zealand
Altinget.dk har spurgt medlemmer af Beskæftigelsesudvalget, hvad de forventer at få ud af deres studietur til New ZealandFoto: Magnus Fröderberg/norden.org
Nikolaj L. SimonsenJørgen Skadhede

Folketingets Beskæftigelsesudvalg skal i denne uge se nærmere på New Zealands opgør med den skandinaviske velfærdsmodel i 1980'erne og 90'erne.

Udvalget er på studietur i New Zealand fra den 28. februar til den 9. marts. Her skal udvalget studere resultaterne af de omfattende reformer af dagpenge- og ydelsessystemet, som New Zealand har gennemført, forklares det på Folketingets hjemmeside.

Store reformer af den offentlige velfærd har de seneste årtier præget det lille land på den anden side af kloden. Frem til 1984 var New Zealand kendt for en samfundsindretning, der langt hen ad vejen mindede om de skandinaviske velfærdsstater.

Fra velfærdsstat til thatcherisme
Men efter reformerne har New Zealand i dag en mere klassisk anglo-amerikansk samfundsmodel med lave sociale ydelser og en lav statslig styring af økonomien, sådan som det kendes fra Storbritannien, Nordamerika og Australien.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00