Børsting afviser invitation fra Løkke

REKRUTTERING: Venstre vil lave aftale med arbejdsmarkedets parter om nye regler for udenlandsk arbejdskraft. Men partiets forslag vil trykke danske lønninger, siger LO-formand Harald Børsting. DA er også skeptiske, men Venstre tror på enighed efter valget.

Venstre vil udvide muligheden for at hente udenlandsk arbejdskraft til Danmark via den såkaldte beløbsordning, så den også gælder lavtlønnede. Til gengæld skal ordningen kun gælde for lande, der ligner Danmark.
Venstre vil udvide muligheden for at hente udenlandsk arbejdskraft til Danmark via den såkaldte beløbsordning, så den også gælder lavtlønnede. Til gengæld skal ordningen kun gælde for lande, der ligner Danmark.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Michael Hjøllund

Det ene øjeblik er Venstre sure over, at der ikke er skabt job nok til danskerne. Det næste øjeblik vil de importere flere udlændinge til at udkonkurrere danskerne.

Harald Børsting
Formand for LO
Fakta
Så mange fik opholdstilladelse gennem beløbsordningen:
- 2013: 
2.961 
- 2014: 3.173
- 2015 (jan.-april.): 1.173

Greencard-ordningen:
- 2013: 
2.327 
- 2014: 2.249

Venstres bud på en ny ordning for rekruttering af udenlandsk arbejdskraft uden for EU får nu hård kritik fra fagbevægelsens top.

Partiet vil indføre en årlig kvote for udenlandsk arbejdskraft, der kan komme til Danmark på særligt gunstige vilkår for at arbejde i job, der aflønnes på et niveau ned til dagpengesatsen.

Men det vil presse lønnen for hundredetusindvis af danskere, mener LO-formand Harald Børsting.

Dokumentation

Det foreslår Venstre

  • Den almindelige beløbsordning består i sin nuværende form, men løn-kravet hæves fra 375.000 til 400.000
  • En årlig kvote af udlændinge kan komme til Danmark gennem en anden beløbsordning, hvor løn-kravet er 215.000. Til gengæld gælder denne ordning kun for lande, hvor borgere nyder visumfrihed i EU eller lande, der ligger højt på FN's Human Development Index
  • Greencard-ordningen afskaffes.

Læs hele Venstres udlændingeudspil her.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00