Debat

EL om hævet pensionsalder: Det er forkasteligt

DEBAT: Tusindvis af danskere tvinges ud af arbejdsmarkedet inden folkepensionsalderen på grund af nedslidning, stress og arbejdsulykker. Det viser, hvor forkasteligt det er at sætte pensionsalderen i vejret, skriver Finn Sørensen (EL).

Regeringens forslag om at hæve pensionsalderen er forkasteligt, skriver Finn Sørensen (EL).
Regeringens forslag om at hæve pensionsalderen er forkasteligt, skriver Finn Sørensen (EL).Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Finn Sørensen (EL)
Beskæftigelsesordfører 

Lad os starte med nogle fakta.

En fjerdedel af 3F's medlemmer har enten forladt arbejdsmarkedet, inden de fylder 60, er på førtidspension eller afgået ved døden.

En fjerdedel af FOA's medlemmer forventer ikke, at de kan holde til at blive på arbejdsmarkedet, til de fylder 60.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Ca. 40 procent af LO's medlemmer forventer ikke, at de kan blive i deres nuværende job, til de skal på pension.

Tusindvis tvinges ud 
Mange andre grupper har lignende problemer. Tusindvis tvinges ud af arbejdsmarkedet, længe inden de når folkepensionsalderen på grund af nedslidning, stress og arbejdsulykker, eller fordi deres kvalifikationer ikke slår til.

Det viser, hvor forkasteligt det er at sætte folkepensionsalderen i vejret med henvisning til, at den gennemsnitlige levealder stiger, og at de ældre gennemsnitligt har et bedre helbred.

Samtidig rammes de nævnte grupper hårdt af de sidste års stramninger af dagpenge, efterløn, førtidspension/fleksjob, sygedagpenge, revalidering og kontanthjælp. Hvad skal de egentlig leve af, fra de ryger ud af arbejdsmarkedet, til de kan gå på en stadigt fjernere pension? Svaret fra Folketingets flertal er kontanthjælp eller ægtefællens indtægt.

Skammeligt
Det er skammeligt, at byde disse mennesker en sådan afslutning på et langt arbejdsliv, der ofte er fysisk og psykisk nedslidende.

Uretfærdigheden er til at tage og føle på. Den lavestlønnede og lavest uddannede fjerdedel af mændene lever 10 år kortere end den bedst lønnede og bedst uddannede fjerdedel. De, der kom på arbejdsmarkedet i en tidlig alder, mænd som kvinder, har simpelthen færre gode år som seniorer, hvor de kan nyde livet.

Alligevel har et flertal i Folketinget besluttet at hæve pensionsalderen til 68 i 2030, og tilsluttet sig et princip om, at den skal stige yderligere i takt med stigningen i den gennemsnitlige levealder. Konsekvensen vil være, at en på 30 først kan gå på folkepension, når hun fylder 72,5, og at en på 18 først kan gå på folkepension, når han er 74.

For at føje spot til skade vil regeringen hæve folkepensionsalderen med yderligere et halvt år – netop med henvisning til lovens bestemmelser.

Protesterne vokser
Ikke underligt, at protesterne vokser. På kort tid har 3F samlet langt over 200.000 underskrifter mod højere pensionsalder, og flere målinger viser, at et klart flertal i befolkningen ønsker en lavere pensionsalder og mulighed for tidligere tilbagetrækning.

Enhedslisten har stemt imod forhøjelserne af pensionsalderen, den skal fastholdes på 65 år. Men selv det ville ikke løse problemet.

Det er en bunden opgave, at komme med konkrete svar til de mange, der ryger ud af arbejdsmarkedet længe før tid. Enhedslisten er for nylig kommet med vores bud på en ret til tidlig tilbagetrækning: Efter 40 år på arbejdsmarkedet og 35 års medlemskab af A-kassen kan du trække dig tilbage på dagpenge. Efter 35 år på arbejdsmarkedet og 30 års medlemskab af A-kassen, kan du gå ned i tid, kompenseret med dagpenge. Læs Enhedslistens udspil her.

Brug for konkrete svar
Vi ser frem til, at de andre partier også kommer med konkrete svar. Det bliver der bl. a. lejlighed til 11. maj, ved en forespørgselsdebat, som Enhedslisten har rejst.

Jeg vil senere vende tilbage til de forudsigelige indvendinger om, at der ikke er råd, og at vi kommer til at mangle arbejdskraft. I første omgang blot dette: Enhedslistens forslag er finansieret, og selvfølgelig har vi råd. Vi kommer ikke til at mangle arbejdskraft, det sørger robotterne for. Det er et politisk valg, om vi vil fordele velstanden retfærdigt, og om vi vil deles om arbejdet, gennem kortere arbejdstid og mulighed for tidlig tilbagetrækning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Finn Sørensen

Fhv. MF (EL), medlem, Enhedslistens hovedbestyrelse
student (1965)

0:000:00