Er finanskrisen forbi? Overenskomsterne siger både ja og nej

AFSLUTTET: Overenskomsterne på det private område kommer i kølvandet på finanskrisen, og det sætter sit præg på forløbet. Samtidig peger de frem mod næste års forhandlinger for offentligt ansatte, som kan vise sig at blive meget svære, siger forsker.

Fra venstre: LO-formand Lizette Risgaard, forligsmand Ole Hasselgaard og direktør i DA ved præsentationen af overenskomsterne for 2017.<br>
Fra venstre: LO-formand Lizette Risgaard, forligsmand Ole Hasselgaard og direktør i DA ved præsentationen af overenskomsterne for 2017.
Foto: Jens Astrup/Scanpix
Kasper Kaasgaard

Arbejdsgiverne har profiteret af, at der ikke har været samlede krav fra lønmodtagersiden.

Henning Jørgensen
Professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning, Aalborg Universitet

Med varierende sikkerhed i stemmeføringen har diverse talknusere, eksperter og politikere erklæret finanskrisen for overstået.

Mindst lige så væsentligt er det dog, hvordan det opleves af gennemsnitlige danskere, og det ser man afspejlet i de overenskomster for private lønmodtagere, der blev vedtaget af selvsamme lønmodtagere i sidste uge.

Forløbet bærer således en række lighedspunkter med overenskomstforhandlingernei 2007 – den sidste inden krisen – mener arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00