Erhvervsuddannelser jubler: Snupper skolepenge fra gymnasier

FINANSIERING: De almene gymnasier skal betale og raser, mens erhvervsskolerne indkasserer og jubler. I en ny aftale, der skal finansiere EUD-reformen, fjernes taxameterforskellen mellem hhx og stx.

For at fjerne uligheden mellem gymnasierne skal tilskuddet til elever i almene gymnasier sættes ned, hvorimod tilskuddet til elever i handelsgymnasier skal forhøjes. 
For at fjerne uligheden mellem gymnasierne skal tilskuddet til elever i almene gymnasier sættes ned, hvorimod tilskuddet til elever i handelsgymnasier skal forhøjes. Foto: colourbox.com
Erik Bjørn Møller

En besparelse på yderligere 240 mio. kr. betyder, at vi som ledere af gymnasieskolen ikke længere kan tage ansvaret for kvaliteten af uddannelserne.

Anne-Birgitte Rasmussen
Formand for Danske Gymnasier
Fakta
Den nye finansieringsplan indeholder bl.a:
* Indførelse af et nyt taxameter for fjernundervisning, der tager højde for den faktiske tilrettelæggelse af undervisningen. Det indebærer et lavere tilskudsniveau for fjernundervisning, da der ikke længere gives bygningstilskud.
* Der gøres op med den ubegrundede taxameterforskel mellem stx og htx. Undervisningstaxameteret til hhx forhøjes med 2.300 kr. pr. årselev, mens det sættes ned med 2.000 kr. pr. årselev i det almene gymnasium.
* Tilskud til ordblindeundervisning for voksne justeres, så det stemmer overens med de gennemsnitlige holdstørrelser. Det betyder, at VUC'ernes tilskud reduceres på det område.
* Justering af taxametrene, så der kommer et større grundtilskud. Det giver en geografisk sikring af uddannelser i hele landet.

Kilde: Undervisningsministeriet

På landets erhvervsskoler og handelsgymnasier har de ikke fået armene ned endnu.

Til gengæld er bitterheden på de almene gymnasier så udtalt, at rektorerne nu fralægger sig ansvaret for kvaliteten af uddannelserne.

Årsagen er, at et bredt flertal i Folketinget med undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) i spidsen har besluttet sig for at sætte en stopper for en uforklarlig og ubegrundet forskelsbehandling af gymnasie-typerne, som har medført markant flere penge pr. elev på de almene gymnasier end på handelsgymnasierne.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00