Kritik af Skat: Klokkeklar overimplementering koster 400 post-job

POSTNORD: Skat har fjernet momsfritagelse på pakkepost for at undgå konflikt med EU-direktiv. Men EU-Kommissionen har aldrig bedt Danmark om at ændre praksis. DF kræver forklaring fra regeringen.

Omkring fem procent af de ansatte i PostNord risikerer jobbet som følge af de ændrede momsregler, vurderer medarbejdernes fagforbund.
Omkring fem procent af de ansatte i PostNord risikerer jobbet som følge af de ændrede momsregler, vurderer medarbejdernes fagforbund.Foto: Henning Bagger/Scanpix
Søren Elkrog Friis

Ændringen kan vise sig katastrofal for PostNord og for de mange medarbejdere, der risikerer fyring, når PostNord må spænde livremmen ind.

Ole Christensen
MEP (S)

SKAT har et alvorligt forklaringsproblem.

Det mener fagforbundene HK og 3F, som repræsenterer medarbejderne i PostNord.

Årsagen er, at SKAT fra nytår har ændret reglerne, så det fremover ikke er muligt for netbutikker at sende pakker via PostNord uden at skulle betale moms på portoen.

Dokumentation

EU-kommisærens svar

Europaparlamentariker Ole Christensens (S) spørgsmål til EU-kommissionen:

Ifølge Rådets direktiv 2006/112 EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem, artikel 132, litra a, er offentlige postvæsner, der er udfører virksomhed af almen interesse, som f.eks. befordringspligtig fragtvirksomhed, momsfritaget. I Danmark har det offentlige postvæsen, PostNord, befordringspligten, men vil på grund af praksisændring fra den danske skattemyndighed fra den 1. januar 2017 ikke længere være momsfritaget.

Skattemyndigheden forklarer praksisændringen med, at den hidtidige momsfritagelse for Postnord ikke er i overensstemmelse med EU-lovgivningen.

Kommissionen bedes på baggrund heraf besvare følgende:

Er det i overensstemmelse med EU-lovgivningen, at man fortsat momsfritager offentlige postvæsner i Danmark, som er befordringspligtige?

Vil den danske praksisændring være i strid med direktiv 2006/112 EF art. 132, litra a?

Svar afgivet på Kommissionens vegne af Pierre Moscovici den 22. november 2016:

Begrebet "offentligt postvæsen" i artikel 132, stk. 1, litra a), i direktiv 2006/112 1 skal fortolkes, så det dækker de postvirksomheder, hvad enten de er offentlige eller private, der opfylder "postbefordringspligten" i en medlemsstat enten helt eller delvist, jf. direktiv 97/67/EF 2.

Levering af tjenesteydelser, bortset fra personbefordring og telekommunikation, og levering af dertil knyttede varer, som disse virksomheder foretager i medfør af deres befordringspligt, skal være momsfritaget.

Fritagelsen vedrører kun de posttjenester, som postvirksomheden leverer i forbindelse med opfyldelse af postbefordringspligten. Den vedrører ikke specifikke tjenester, der ikke er i offentlighedens interesse, bl.a. tjenester, der opfylder erhvervsdrivendes særlige behov. Dermed kan tjenesteydelser, der leveres af det offentlige postvæsen, men som har individuelt forhandlede betingelser, ikke betragtes som fritaget for moms.

Disse tjenester opfylder i sagens natur de pågældende brugeres særlige behov.

Kommissionen er ikke i besiddelse af oplysninger om ændringen af de danske skattemyndigheders politik. Kommissionen er heller ikke på nuværende tidspunkt i besiddelse af oplysninger, der ville tyde på en tilsidesættelse af direktiv 2006/112 i Danmark i denne forbindelse.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00