Debat

EL: Hvilken virkelighed lever Venstre og Radikale i?

REPLIK: Venstre og Radikale er blevet faktaresistente i debatten om en højere pensionsalder. Det mener Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Finn Sørensen, der anklager partierne for at ignorere tal om nedslidte ufaglærte. 

Foto: ft.dk
Anders Redder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Finn Sørensen (EL)
MF, beskæftigelsesordfører

Hvilken virkelighed lever Venstres Klaus Markussen i?

Efter at jeg – og senere LO – har dokumenteret, hvor uretfærdigt en højere pensionsalder rammer dem, der kommer på arbejdsmarkedet i en tidlig alder, svarer han: ”De tomme påstande om, at nedslidte borgere tvinges til at blive længere på arbejdsmarkedet, holder simpelt hen ikke vand”.

Samtidig påstår han, at vi i dag har et pensionssystem med ”rigtig gode muligheder” for at trække sig tilbage, når kroppen siger stop.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Og det skal man høre fra et parti, der sammen med Dansk Folkeparti har ødelagt efterlønsordningen for de mennesker, der har allermest brug for den. Fra et parti, der under Thorning-regeringen medvirkede til en drastisk forringelse af nedslidtes muligheder for at få førtidspension.

En øvelse, der samtidig udhulede den seniorførtidspension, som var Venstres og Dansk Folkepartis figenblad for at ødelægge efterlønsordningen, fordi kravene til at få seniorførtidspension er nøjagtig de samme som til en førtidspension.

En ud af fem LO-arbejdere forventer ikke, at de kan holde tiden ud. Hos FOA er det en ud af fire. En fjerdedel af 3F´erne er på førtidspension eller begravet, inden de fylder 60.

Finn Sørensen (EL)
MF, beskæftigelsesordfører

Ingen hjælp at hente hos Radikale
Hos Radikales Sofie Carsten Nielsen er der heller ingen hjælp at hente. Det er skam af omsorg for vores børn, at hun støtter regeringens forslag om at sætte pensionsalderen yderligere i vejret. Men det kan ikke være af omsorg for mit yngste barnebarn Simon på to et halvt år.

Ifølge det allerede aftalte kan han først gå på folkepension, når han er 75,5 år. Hvis det står til Sofie Carsten Nielsen skal han vente, til han bliver 76 eller mere.

Ærgerligt, at man som ufaglært bedstefar må sige til knægten, at han for alt i verden ikke må blive 3F´er, for så er han ude af arbejdsmarkedet, inden han fylder 60, og hvad skal han så leve af resten af tiden?

Efterløn kan han jo ikke få, den har Sofie Carsten Nielsen også snydt ham for, ligesom han ikke har glæde af Sofie Carsten Nielsens i øvrigt sympatiske forslag om lettere adgang til førtidspension for de nedslidte, fordi det er hægtet op på en stadigt højere pensionsalder.

Hver femte holder ikke til arbejdspresset
Bare alle aktører i denne debat dog ville forholde sig til de fakta, som Ejnar Holst fra LO lægger på bordet her på Altinget: En ud af fem LO-arbejdere forventer ikke, at de kan holde tiden ud. Hos FOA er det en ud af fire. En fjerdedel af 3F´erne er på førtidspension eller begravet, inden de fylder 60.

Samtidig går det den forkerte vej med arbejdsmiljøet, dramatisk endda, hvilket ministeren erkender.

Ejnar Holst har ret. De her mennesker fortjener et svar. Det synes jeg jo, Enhedslisten har givet dem: En ret til tidlig tilbagetrækning på dagpenge efter 40 år på arbejdsmarkedet, og ret til nedgang i tid suppleret med dagpenge efter 35 år på arbejdsmarkedet. Forslag om en massiv oprustning af arbejdstilsynet, skrappere krav til arbejdsgiverne og mere magt til arbejdsmiljørepræsentanterne.

Jeg ser frem til fagbevægelsens opbakning til sådanne krav.

Socialdemokraterne har heldigvis lyttet til det med pensionsalderen. Vi er glade for, at vi op til 1. maj kunne lave en fælles erklæring med dem og SF om et nej til regeringens planer.

Men hvad med den skade, der allerede er sket med de aftalte forhøjelser? Hvad med de drastiske forringelser af arbejdsmiljøet? Skulle vi ikke se at få rettet op på de ting. Vi har ikke brug for flere ekspertudvalg, vi har brug for handling.

DF må stå fast
Indtil vi får flertal for en anden politik, må vi så glæde os over, at DF også siger nej til regeringens planer. Vi har ikke de bedste erfaringer med DF.

De har jo selv været med til at forringe vilkårene for dem, der kom tidligt på arbejdsmarkedet. Jeg blev også lidt urolig, sidst vi diskuterede det i Folketinget.

Her ville de ikke være med til en fælles vedtagelse, der sagde klart nej til regeringens planer.

De får en chance igen 11. maj, når Folketinget på Enhedslistens initiativ skal diskutere konsekvenser af højere pensionsalder og ret til tidlig tilbagetrækning. Lad os nu få dræbt regeringens planer om højere pensionsalder en gang for alle.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Finn Sørensen

Fhv. MF (EL), medlem, Enhedslistens hovedbestyrelse
student (1965)

Klaus Markussen

Byrådsmedlem (V), Hillerød Kommune, Senior Business Intelligence Analyst, Arriva
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2000)

0:000:00