Debat

Fobu: Pædagoglønnen i private dagtilbud skal følge med kommunens, hvis forældrenes frie valg skal sikres

Det er en nødvendig forudsætning for det frie valg, at kommunerne hæver deres tilskud til de private dagtilbud, så de fortsat kan tilbyde en konkurrencedygtig løn og sikre, at alle børn får samme tilskud til deres pasning, skriver Claus Thykjær.

Børnefamilier i Danmark har ret til frit at vælge en privat børnehave eller vuggestue fremfor de kommunale daginstitutioner. Netop derfor skal tilskuddet til private dagtilbud hæves, når kommunale pædagogers løn stiger, skriver Claus Thykjær.
Børnefamilier i Danmark har ret til frit at vælge en privat børnehave eller vuggestue fremfor de kommunale daginstitutioner. Netop derfor skal tilskuddet til private dagtilbud hæves, når kommunale pædagogers løn stiger, skriver Claus Thykjær.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Claus Thykjær
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Som paraplyorganisation for flere private dagtilbud i Danmark har vi 22. april underskrevet overenskomst med pædagogernes forbund, BUPL.

For selvfølgelig skal pædagogerne i vores private dagtilbud have ligeløn med de, der arbejder i kommunerne.

Det er også vigtigt for os, i en tid hvor der er rift om pædagogerne, at vores institutioner kan tilbyde en konkurrencedygtig løn.

Vi har sat underskriften på lønaftalen sammen med de andre forbund, SPIA, Børneringen og DLO, i tillid til, at kommunernes tilskud nu følger med op.

Men vi vil ikke lægge skjul på, at der har været bekymringer i forhandlingsfællesskabet med Børneringen, DLO og SPIA. 

Lige tilskud til alle børn

Derfor har vi også meget klart fortalt KL, at det er en nødvendig forudsætning for forældrenes frie valg, at kommunerne efter dagtilbudsloven hæver deres tilskud til de private vuggestuer og børnehaver, så der ikke opstår et hul i kassen ved de højere lønninger, som de skal bede forældrene om at dække ind.

Som en ejer af to vuggestuer på Frederiksberg fortæller: "Hvis kommunen giver os samme tilskud som før lønstigningen, så bliver jeg nødt til at sende mødre og fædre en større regning. Og det er da problematisk, når de betaler skat som alle andre."

Derfor forventer vi også nu, at kommunerne benytter muligheden for - her op til sommerferien - at genåbne deres beregning af tilskud og budgetter, og forhøje tilskuddene, så pengekassen også stemmer hos vores medlemmer.

Læs også

Private dagtilbud har brug for opbakning

Vi ved samtidig godt, at man i mange kommuner har brug for at spare, hvor man kan.

Og derfor mener vi, at lønudviklingen og det øgede fokus på normeringer og kvalitet i daginstitutionerne, også bør få politikerne på Christiansborg til at stå vagt om forældrenes frie valg og sikre, at alle børn får det samme tilskud til deres pasning - uanset om forældrene vælger en offentlig eller privat institution.

Hvis politikerne kunne være med til at sikre en større gennemsigtighed i, hvordan tilskuddene udregnes i de enkelte kommuner, så både lokale politikere, forvaltninger og vi, som paraplyorganisationer, kunne få et klart overblik over beregningerne, ville vi styrke de private dagtilbuds vilkår, samtidig med at vi ville få et vigtigt overblik over pengene, der tilføres dagtilbudsområdet nu, og i de kommende år. 

Hvis de private dagtilbud samtidig får bedre mulighed for at klage over et for lavt tilskud, så vi får vi den retssikkerhed på området som vi mangler i dag.

Netop derfor, giver mange dagtilbudsledere rundt omkring i landet lønforhøjelser med en lille uro i maven over, om kommunerne nu også vil støtte op med et højere tilskud, som dagtilbudsloven foreskriver.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Thykjær

Adm. direktør, FOBU
cand.oecon. (Syddansk Uni. 1993)

0:000:00