Forsker advarer imod politisk studehandel om jobcentre

TREPART: Beskæftigelsesindsatsen risikerer at blive flyttet fra kommunerne til a-kasserne på et usagligt grundlag som del af en politisk studehandel i trepartsforhandlingerne, advarer forsker. Regeringspartierne er splittet i sagen, men afviser kritikken.
Foto: colourbox.com
Jørgen Skadhede
En politisk studehandel om beskæftigelsesindsatsens fremtid kan være under opsejling. Men regeringen bør under trepartsforhandlingerne besinde sig og afvise fagbevægelsens krav om at lade a-kasserne overtage ansvaret for ledige på dagpenge.

Sådan lyder beskeden til regeringen fra arbejdsmarkedsforsker Thomas Bredgaard i et debatindlæg på Altinget | Arbejdsmarked. Han advarer blandt andet om, at der ikke findes dokumentation for, at a-kasserne vil være bedre til opgaven.

"Beskæftigelsessystemet er for vigtigt til at udveksle som politisk handelsvare. Dermed ikke sagt, at de kommunale jobcentre til al evighed skal have ansvaret for hele beskæftigelsesindsatsen. Men hvis den organisatoriske struktur og ansvarsfordeling skal ændres, så må det ske efter en saglig og offentlig analyse og debat, som ikke handler om at pleje snævre organisationsinteresser," skriver Thomas Bredgaard med henvisning til de kommende trepartsforhandlinger.

Her er det et hedt ønske fra fagbevægelsen, at a-kasserne overtager indsatsen for de forsikrede ledige. Det er en presset fagbevægelses håb, at den manøvre vil styrke både a-kassernes og fagforeningernes rekruttering.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00