Frikommune vil styrke beskæftigelsen med 13 års skolepligt

UDDANNELSE: Socialdemokraternes gamle mærkesag om at udvide skolepligten kan få en chance ad bagvejen. Odsherred Kommune vil forsøge sig med 13 års skolepligt som en del af forsøget med frikommuner. R og V er skeptiske, men parate til at acceptere forsøget.
Skoleeleverne i Odsherred Kommune skal ikke have lov til at droppe skolebænken efter folkeskolen, hvis det står til kommunens borgmester.
Skoleeleverne i Odsherred Kommune skal ikke have lov til at droppe skolebænken efter folkeskolen, hvis det står til kommunens borgmester.Foto: colourbox.com
Jørgen Skadhede

Der er mange unge, der kommer over de 18 år, hvis man udvider undervisningspligten til 13 år. Men kan man have undervisningspligt for myndige borgere?

Marianne Jelved (R)
Politisk ordfører
I årevis har Socialdemokraterne haft det som en mærkesag at udvide undervisningspligten til 12 eller 13 år.

Og nu bliver det måske til noget på forsøgsbasis, selv om ideen fortsat har et politisk flertal imod sig på Christiansborg.

Som en del af frikommune-forsøget har Odsherred Kommune i Nordvestsjælland således ansøgt om at få lov til at udvide skolepligten til 13 år for at styrke beskæftigelsen i kommunen, der er under hårdt pres.

Næsten 30 procent af de unge i Odsherred har ikke gennemført en ungdomsuddannelse ti år efter, de har forladt folkeskolen. Den statistik er blandt de dårligste i hele landet, og den vil udkantskommunen have gjort op med.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00