Her er reformen af kontanthjælpen

DOKUMENTATION: Se her, hvad den nye reform af kontanthjælpen indeholder. Der er blandt andet markant lavere ydelser til de unge og krav om at arbejde for kontanthjælpen efter senest tre måneder, hvis man er jobparat.
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) landede torsdag aften en aftale om en reform af kontanthjælpen.
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) landede torsdag aften en aftale om en reform af kontanthjælpen. Foto: Beskæftigelsesministeriet
Jørgen Skadhede

Læs her om de væsentligste tiltag i reformen af kontanthjælpen. Altinget.dk har samlet de vigtigste ændringer og økonomien bag reformen.

Alle partier i Folketinget, bortset fra Enhedslisten, står bag reformen.

Lavere ydelser
Kontanthjælpen, som vi kender den, bliver afskaffet for unge under 30 år. De ryger i stedet ned på en ny sats kaldet uddannelsesydelse, der svarer til SU (5.753 kr.) Vurderer kommunen, at den unge ikke er uddannelsesparat, kan vedkommende beholde den nuværende ydelse.

Nye ydelser kontanthjælp
Det får arbejdsmarkedsparate unge under 30 år i månedlig ydelse med den nye reform af kontanthjælpen. I parentes er angivet den gamle sats.

Hjemmeboende under 25 år: 2.479 kr. (3.265 kr.)
Udeboende under 25 år: 5.753 kr. (6.767 kr.)
25-29-årige: 5.753 kr. (10.500 kr.)
Enlige forsørgere: 11.505 kr. (13.952 kr.)
Øvrige forsørgere: 5.753 kr. (13.952 kr.)

Samlevende vil fremover blive omfattet af gensidig forsørgerpligt, så deres ydelse vil afhænge af parrets samlede indkomst og formue. 

Flertallet af kontanthjælpsmodtagere under 30 er såkaldt ikke-arbejdsmarkedsparate, der enten har sociale, psykiske eller misbrugsproblemer. Disse unge beholder den nuværende ydelse i de perioder, hvor de deltager i aktive tilbud.

Uddannelsespålæg for de 25-29-årige
De uddannelsesparate unge skal hurtigst muligt påbegynde en uddannelse for at være berettiget til den nye uddannelsesydelse. Hidtil har dette uddannelsespålæg kun omfattet unge under 25 år. 

Gensidig forsørgerpligt for samlevende
Folk, der lever sammen i et ægteskabslignende forhold, er som noget nyt ikke berettiget til kontanthjælp, hvis partneren tjener over et vist beløb eller har formue. Hidtil har kun gifte været omfattet af dette krav. Det nye krav gælder dog kun, hvis begge parter er over 25 år. 

Flere skal arbejde for kontanthjælpen
Krav om, at jobparate kontanthjælpsmodtagere senest efter tre måneders ledighed skal arbejde for kontanthjælpen i et nyttejob, virksomhedspraktik eller i et løntilskudsjob. Kommunen kan altid igangsætte kravet om at arbejde for kontanthjælpen tidligere.

Skærpede rådighedssanktioner
De nuværende sanktioner skærpes, så man risikerer at miste kontanthjælpen i en længere periode end hidtil. Hvis en kontanthjælpsmodtager ikke søger job som aftalt, melder sig syg gentagne gange uden gyldig grund, eller systematisk forsøger at omgå de krav, der stilles, kan vedkommende trækkes helt op til tre måneder i kontanthjælpen.

Integrationspålæg
Indvandrere på kontanthjælp med dårlige danskkundskaber skal igennem en intensiv integrationsfaglig beskæftigelsesindsats, hvor den ledige lærer dansk og får styrket sine faglige færdigheder og viden om danske samfundsforhold.

Matchsystemet afskaffes
Det nuværende system, hvor kontanthjælpsmodtagerne bliver inddelt i tre matchgrupper, afskaffes. I stedet opdeles kontanthjælpsmodtagerne kun i to grupper, efter om man er uddannelsesparat/jobparat, eller man er såkaldt aktivitetsparat.

Ret til koordinerede sagsbehandler for psykisk syge
Hvis man har været indlagt med psykiske lidelser, får man ret til én koordinerende sagsbehandler i kommunen. 

En mere aktiv indsats
Kommunerne får krav om, at også de svageste kontanthjælpsmodtagere får en aktiv indsats, så ingen bliver opgivet i systemet. I dag er det intet krav om, at kommunerne skal aktivere de svageste kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 3.  

Økonomi i reformen (mio. kr.)

 2014 2020 
Øget uddannelsesindsats for unge   
Uddannelsesudgifter og SU - 119- 522 
Lavere ydelser til unge  374 379
En styrket indsats   
Uddannelses- og jobrettet indsats - 886- 442 
Ændrede redskaber i indsatsen  290330 
Forsørgerpligt for samlevende  159330 
Flere i arbejde eller uddannelse   
Færre på kontanthjælp fordi flere kommer i uddannelse 105296 
Færre på kontanthjælp fordi flere kommer i arbejde  599839 
Kontanthjælpsreformen i alt 5221.211 
Beskæftigelseseffekt (antal personer) 3.1004.500 
Uddannelseseffekt (antal personer)  1.0004.400 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00