Her er LO og FTF's 22 forslag til politikerne

DOKUMENTATION: LO og FTF har præsenteret 22 punkter, som skal forbedre velfærdssamfundet og forholdene for lønmodtagerne. Se dem her.

LO-formand Harald Børsting og FTF's formand, Bente Sorgenfrey. 
LO-formand Harald Børsting og FTF's formand, Bente Sorgenfrey. Foto: Erik Refner/Scanpix
Nikita Selvig

Under overskriften ”Sammen skaber vi værdi” har LO og FTF mandag præsenteret 22 punkter, der skal sætte fokus på og højne kvaliteten af den danske velfærd, sikre job til alle samt bekæmpe uligheden i det danske samfund.

De to organisationer foreslår:

1. Investering i job og vækst.
Det skal sikres, at de penge som er afsat til offentligt forbrug bliver brugt fuldt ud. Bæredygtig vækst og beskæftigelse skal styrkes gennem energirenovering af offentlige og private bygninger, opgradering af eksempelvis skoler og andre offentlige institutioner. Derudover foreslår parterne en mindre stram landzonelov, så flere erhvervstyper og boligejere etablerer sig i landzoner og udkantsområder.

2. Udvikling af rammerne for vækstområder.
Der skal skabes bedre rammer for udviklingen af enkelte private sektorer, blandt andet industri-, byggeri- og finanssektoren, ligesom der skal etableres regionale teknologicentre som skal samarbejde med erhvervsskoler og professionshøjskoler om teknologisk udvikling.

3. Rådgivning om offentlig-privat samarbejde
Offentligt-privat samarbejde (OPS) skal styrkes ved etablering af en national OPS-enhed.

4. Lempeligere deponeringsregler
Lempeligere deponeringsregler skal gøre det lettere for pensionsselskaber og andre aktører at indgå i offentligt-privat partnerskaber.

5. Nyt dagpengesystem
Balancen i den danske flexicurity-model skal genoprettes. Det skal være lettere at genoptjene ret til dagpenge, ligesom systemet skal understøtte at ledige tager kortvarige job og deltidsansættelser.

6. Jobrettet uddannelse og match mellem arbejdsløse og nye job.
Alle arbejdsløse med en kort eller mellemlang videregående uddannelse skal efter tre måneders arbejdsløshed have ret til et tilbud om jobrettet uddannelse, der retter sig mod efterspurgte jobfunktioner. Alle skal have mulighed for tilbud om fagrelevant jobtræning på arbejdspladser, der kan styrke deres kompetencer.

7. Et styrket voksen- og efteruddannelsessystem.
Deltagerbetalingen på almene fag på Voksen Uddannelsescentrene og HF skal fjernes, og de offentlige efter- og videreuddannelsesudbud skal være sammenhængende og tilgængelige.

8. Arbejdsmarkedet skal mindske uligheden.
Flere lønmodtagere med varig nedsat arbejdsevne skal kunne blive på deres hidtidige arbejdsplads gennem ændring af reglerne for fastholdelsesfleksjob.

Kvalitet i velfærden.
Velfærden skal styrkes og alle skal have en uddannelse. LO og FTF foreslår derfor:

9. Invester i den offentlige sektor.
Der skal være overensstemmelse mellem opgaver og ressourcer, og den gældende 2020-plan skal erstattes af en ny økonomisk 2025-plan, der sikrer grundlaget for en positiv vækst i den offentlige sektor.

10. Forpligtende partnerskab om udvikling af den offentlige sektorer
Med udgangspunkt i en rammeaftale skal der indgås forpligtende aftaler mellem overenskomstparterne i den offentlige sektor. På alle niveauer skal der indgås aftaler og sættes forsøg i gang og udvikles nye måder at styre og lede den offentlige sektor på.

11. Finansiering af velfærden gennem effektiv skatteinddrivelse
Skatteinddrivelsen skal styrkes, så der er flere penge til velfærd.

12. Bedre overgang til ungdomsuddannelserne
Vejledningen i udskolingen skal forbedres, og så skal der skabes attraktive tilbud til de unge, som ikke starter på en traditionel ungdomsuddannelse.

13. Screening af store virksomheder for praktikpladser
Der skal skabes det nødvendige antal praktikpladser på erhvervsuddannelserne, og der skal indføres forsøg med obligatorisk screening af store virksomheder for at afdække mulighederne for flere praktikpladser.

14. Styrk forskning og udvikling på professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser
Anvendt forskning og udvikling på de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser skal styrkes markant.

15. Styrk sundhedsindsatsen på arbejdspladserne
Der skal indgås en forpligtende national aftale, som skal mindske uligheden i sundhed, og så skal helbredstjek på arbejdspladserne udbredes.

16. Tidlig sundhedsindsats for børn og unge
Sund kost skal fremmes i dagtilbud og skoler, og så skal institutioner, sundhedsplejen samt jordmødre systematisk forbedre børn og unges trivsel og sundhed.

Gode job.
Arbejdsmiljøet skal forbedres og indsatsen mod social dumping skal styrkes. LO og FTF forslår derfor:

17. Et synligt og effektivt arbejdstilsyn
Arbejdstilsynet skal være synligt og effektivt. Det virker præventivt og holder de virksomheder til ilden, der ikke af sig selv tilbyder sunde og sikre arbejdsforhold.

18. Godt arbejdsmiljø skal belønnes – dårligt arbejdsmiljø straffes hårdere
Godt arbejdsmiljø skal belønnes, og derfor skal der afsættes en særlig økonomisk ramme til at belønne de virksomheder, som tager arbejdsmiljøet alvorligt.

19. Arbejdspladser skal rådgives om arbejdsmiljø
Der skal udvikles et nyt arbejdsmiljørådgivningssystem, der kan stimulere målrettet efterspørgsel fra arbejdspladserne efter arbejdsmiljørådgivning.

20. Ledere skal uddannes i psykisk arbejdsmiljø
Alle nye ledere med personaleansvar skal inden for det første år gennemføre en solid efteruddannelse om psykisk arbejdsmiljø – med fokus på forebyggelse, fastholdelse og kendskab til såvel risikofaktorer som positive faktorer, der kan fremme et godt psykisk arbejdsmiljø.

21. Styrket lovgivning mod social dumping
Der skal vedtages lovgivning, som sikrer, at udstationeret arbejdskraft i Danmark får opfyldt deres overenskomstmæssige vilkår og rettigheder i en ordning, der rummer adfærdsregulerende tiltag over for såvel danske som udenlandske virksomheder.

22. Udveksling af oplysninger med andre EU lande- og styrke kontrol
LO og FTF foreslår, at der indføres lovgivning om kædeansvar for danske hovedleverandører. Derudover foreslår parterne, at regeringen indgår bilaterale aftaler Danmark og alle relevante EU-lande om udveksling af oplysninger om virksomheder, som udfører arbejde i Danmark eller de pågældende lande.

Læs hele forslaget her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00