Debat

Horesta: Der er behov for nye løsninger

DEBAT: Platformsøkonomien skal integreres i det danske samfund, inden udfordringen bliver for stor, og det kræver politisk nytænkning, mener Horesta-direktør Katia K. Østergaard. Arbejdsmarkedet er nemlig slet ikke gearet til at følge med udviklingen, skriver hun.

Vores lovgivning og samfundsopbygning er slet ikke gearet til den nye platformsøkonomi, og derfor er der behov for politisk handling, skriver Katia K. Østergaard, administrerende direktør i HORESTA.
Vores lovgivning og samfundsopbygning er slet ikke gearet til den nye platformsøkonomi, og derfor er der behov for politisk handling, skriver Katia K. Østergaard, administrerende direktør i HORESTA.
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Katia K. Østergaard
Administrerende direktør i Horesta

Lad det være sagt med det samme. Digitaliseringen rummer et hav af muligheder for at forbedre vores samfund, udvikle vores erhvervsliv og give individet nye handlefriheder. Det er muligheder, vi kan og skal gribe.

Men digitaliseringen udfordrer også vores samfund og den måde, som vi har indrettet os på. 

I turisterhvervet og særlig for hotelbranchen mærker vi det tydeligt. 

Fakta
Frem til sommer vil en række centrale aktører på beskæftigelsesområdet kaste sig over den digitale udviklings potentialer og udfordringer for det danske arbejdsmarked. 

Panelet tæller: 
  • Kim Simonsen, formand for HK 
  • Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne
  • Jan Damsgaard, forsker i forandringer på arbejdsmarkedet ved CBS og digital vismand i ATV
  • Karsten Hønge, MF og beskæftigelsesordfører for SF 
  • Katia K. Østergaard, administrerende direktør i Horesta
  • Morten Schøning Madsen, underdirektør i Dansk Erhverv
  • Joachim B. Olsen, MF og arbejdsmarkedsordfører for Liberal Alliance

Det har i øvrigt intet at gøre med deleøkonomi. Det er hard core business.

Katia K. Østergaard
Administrerende direktør i HORESTA

Det er hardcore bussines
Digitale tjenester som hotels.com og booking.com har på kort tid gennem deres globale platforme opnået en monopollignende status, hvor der så let som ingenting kræves op til 25 procent i provision for at formidle et hotelværelse.

Tjenesten Airbnb har på lige så kort tid opbygget en kapacitet, der er større end de største hoteller i Danmark og har nu årligt 1,7 million overnatninger.

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

Det er disse platformsøkonomiske tjenester, der udfordrer vores erhverv og vores samfund. Det har i øvrigt intet at gøre med deleøkonomi. Det er hardcore business.

Beskæftigelsen bliver ikke bedre
Tag bare den skattemæssige side af sagen. De globale bookingbureauer betaler ikke skat af den aktivitet, de formidler i Danmark. Og Airbnb kan ikke forpligtes til at indberette udlejningsaktivitet fra danske værter til Skat for at sikre, at sort økonomi undgås. 

Konsekvensen er, at der betales mindre skat i Danmark, og at disse magtfulde platformsøkonomiske tjenester udhuler det danske skattefinansierede samfund. 

Det betyder også, at overskuddet i dansk turisterhverv bliver mindre, og evnen til at udvikle erhvervet og skabe nye og attraktive arbejdspladser bliver sværere.

Og væksten i de platformsøkonomiske tjenester skaber ikke umiddelbart flere danske arbejdspladser. De skaber ikke direkte beskæftigelse, men bare bibeskæftigelse i en oftest parallel økonomi.

Vi risikerer et atomiseret arbejdsmarked
De danske hoteller har selvfølgelig opdaget Airbnbs indtog på markedet. Og set mulighederne for at inddrage tjenesten i deres egen forretningsmodel. Men det ændrer ikke ved, at der er behov for politisk regulering.

Alternativet er, at vi med de platformsøkonomiske tjenester risikerer et atomiseret arbejdsmarked med opgaver udført af selvstændige, der ikke er omfattet af almindelige regler og overenskomster. Og derved får vi et konkurrenceforvridende arbejdsmarked, hvor den danske model vil komme under pres.

Brug for politisk forudseenhed
Det er brug for, at der tages politisk ansvar for at udvikle nye modeller for regulering og finansiering af det danske samfund. Vores lovgivning og samfundsopbygning er slet ikke gearet til den nye platformsøkonomi.

Der er brug for at sikre skattepligt for alle virksomheder og brugere. Ingen undtagelser. Drives der forretning i Danmark, skal det selvfølgelig ske på lige vilkår. Og vi skal sikre ordnede forhold for forbrugere såvel som arbejdstagere.

Der er brug for at finde nye løsninger for at integrere platformsøkonomien i det danske samfund, inden udfordringen bliver for stor. Og der kan sagtens tages afsæt i turisterhvervet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Katia Østergaard

Fhv. adm. direktør, Horesta
cand.jur. (Københavns Uni. 1996), advokat (1999)

0:000:00