Debat

HORESTA: Kædeansvar er ikke løsningen på illegal arbejdskraft

REPLIK: Det er en umulig opgave for virksomheder at kontrollere, om alle deres underleverandører lever op til de gældende regler. Derfor bør man ikke pålægge arbejdsgivere et kædeansvar, skriver politisk direktør i HORESTA, Kirsten Munch.

GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kirsten Munch
Politisk direktør, HORESTA

Arbejdsgiverne fralægger sig ikke ansvaret, som forbundssekretær Henning Overgaard Josefsen fra 3F skriver i et indlæg på Altinget 10. april.

Det sker efter, at TV 2 bevidst har sendt muldvarpe ud i en mission for at få et arbejde uden arbejds- og opholdstilladelse.

Det lykkedes. Men først efter 8-10 dage og efter flere afslag fra virksomheder, der følger reglerne. Vi må derfor ikke skære alle virksomheder over en kam.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Vi er helt enige med 3F i, at beskæftigelse af illegal arbejdskraft er et onde, vi som samfund skal slå hårdt ned på.

Vi skal sætte hårdt ind over for de virksomheder, der bevidst og med økonomisk vinding for øje hyrer illegal arbejdskraft.

Lad os sikre, at myndighedernes informationer løbende samkøres, så vi med det samme kan stoppe virksomheder uden rent mel i posen og hjælpe virksomheder, der ubevidst kommer i klemme. 

Kirsten Munch
Politisk direktør, HORESTA

Det er dem, der er synderne. Ikke de virksomheder, som i god tro og på ordentlig vis ansætter udenlandsk arbejdskraft eller til en rimelig pris hyrer en underleverandør til at udføre en opgave.

Kædeansvar lig med daglig kontrol
Derfor er det helt ude af proportioner at pålægge alle virksomheder et kædeansvar, og at de skal kontrollere, om alle deres underleverandører lever op til gældende regler.

Og er der en grænse for hvilke regler, som underleverandøren skal dokumentere, de faktisk følger? Og hvor tit skal den bestillende virksomhed kontrollere, at underleverandøren så også lever op til det, de lover?

For skulle TV 2's muldvarp fanges, så er der tale om en daglig kontrol! Det er at give virksomhederne en opgave, de ikke har jordisk chance for at løse. 

Vi har i stedet brug for at gøre myndighedernes kontrolsystem mere effektivt og målrettet.

Og lad os sikre, at myndighedernes informationer løbende samkøres, så vi med det samme kan stoppe virksomheder uden rent mel i posen og hjælpe virksomheder, der ubevidst kommer i klemme. 

Uvidende arbejdsgivere
Når store, kendte virksomheder får bøder for at beskæftige illegal arbejdskraft, gemmer der sig typisk en helt anden historie bag.

Arbejdsgiverne har i god tro ansat en ny medarbejder på overenskomstmæssige vilkår med optjening af ferie, frokostordning og indbetalt A-skat. Virksomhederne tjekker, at der foreligger en gyldig opholds- og arbejdstilladelse, rekvirerer skattekort hos de offentlige myndigheder osv.

Men under ansættelsesforholdet bortfalder medarbejderens opholds- eller arbejdstilladelse af den ene eller anden årsag – uden virksomheden orienteres herom.

Lykkeligt uvidende beskæftiger virksomheden nu ”illegal arbejdskraft”. Alt mens myndighederne fortsat tager imod den A-skat, som virksomheden på sædvanlig vis indbetaler. Indtil den dag myndighederne sender virksomheden et stort bødeforlæg for at have overtrådt reglerne, og virksomheden bliver hængt ud i medierne.

Derfor skal vi have fokus på to spor.

Lad os for det første hjælpe de virksomheder, der gør alt, hvad de kan for at følge reglerne, når de ansætter udenlandsk arbejdskraft.

Og lad os for det andet få en offentlig kontrol, der langt mere målrettet går efter dem, der bevidst og med økonomisk vinding for øje ansætter illegal arbejdskraft.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00