Kommuner i opgør med stram statsstyring

BUREAUKRATI: Frikommuner ønsker en mindre reguleret beskæftigelsespolitik og vil hellere måles på resultater i fremtiden. Beskæftigelsesministeren er positiv, men ikke helt klar til at slippe tøjlerne.
Der er for meget kontrol af proces i den kommunale beskæftigelsesindsats, mener Vesthimmerlands Kommune.
Der er for meget kontrol af proces i den kommunale beskæftigelsesindsats, mener Vesthimmerlands Kommune.Foto: colourbox.com
Marie Dissing Sandahl

Det er afgørende for mig at sikre, at frikommunerne viderefører den aktive beskæftigelsesindsats og ikke benytter de friere rammer til at lade de ledige i stikken.

Inger Støjberg (V)
Beskæftigelsesminister
Ud med streng proceskontrol af kommunernes beskæftigelsesindsats og ind med friere rammer og resultatstyring. Sådan lyder ønsket fra et flertal af de kommuner, som har søgt om at blive frikommuner. 16 ud af 21 ansøgninger har beskæftigelsespolitikken som fokusområde, viser en gennemgang, som DA's magasin Agenda har lavet.

For meget af tiden går med dokumentationskrav og irrelevante samtaler med de ledige, lyder forklaringen hos én af ansøgerkommunerne, nemlig Vesthimmerlands Kommune.

"Vi vil derfor gerne løses for nogle af de formelle krav og barrierer, der er på området, og i stedet have friheden til at anvende de forskellige redskaber mere fleksibelt. Vi håber således, at vi kan få frigivet nogle personaleressourcer, der kan sættes ind der, hvor indsatsen virker," siger jobcenterchef i Vesthimmerlands Kommune, Hanne Neergaard, til Agenda.

Resultatstyring er sværere end som så
Men skiftet fra processtyring, som regulerer den kommunale beskæftigelsesindsats nu, til en mere fri styring efter resultater, er ikke nem, advarer eksperter.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00