Debat

Krifa: Giv jobsøgende bedre muligheder for frivilligt arbejde

DEBAT: Frivillighed kan være med til at hjælpe jobsøgende tilbage på arbejdsmarkedet. Det er derfor godt, at der i øjeblikket arbejdes på at lempe reglerne på området, skriver Søren Fibiger Olesen, formand for Krifa. 

Foto: Pressefoto
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Fibiger Olesen
Formand for Krifa

Et stort flertal af danskerne har svært ved at se logikken i, at der skal være et loft over, hvor meget ledige på dagpenge må arbejde frivilligt. Det viser en meningsmåling, som Altinget offentliggjorde for et par uger siden. Diskussionen om frivillighed blussede for alvor op, da arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet for en måneds tid siden gik ud og sagde, at man helt burde skrotte muligheden for, at ledige kunne arbejde frivilligt, fordi noget kunne tyde på, at frivilligt arbejde forlænger ledighedsperioden.

Frivillighed er til stor gavn
For mig er det indlysende, at det at arbejde frivilligt i eksempelvis sociale og humanitære organisationer kan være med til at styrke ens personlige og faglige netværk og give værdifulde kompetencer, som kan være med til at gøre det lettere at vende tilbage i ordinær beskæftigelse.

Som formand for én af Danmarks største a-kasser hører jeg også entydigt fra vores mange dygtige jobkonsulenter, at det er godt for ledige ”at få noget på CV´et”, og at frivilligt arbejde kan være med til at styrke ens netværk og udvikle ens faglige og sociale kompetencer.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Det glæder mig derfor, at beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen nu arbejder på at lempe reglerne på området, sådan at ledige, der bidrager med et frivilligt engagement, oplever mindre bureaukrati og får bedre muligheder for at gøre en frivillig indsats i eksempelvis en humanitær organisation.

Jobsøgende på dagpenge skal naturligvis stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Derfor er der også ret klare regler for, hvad der skal til for, at man kan vurderes at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Jeg forstår derfor godt, at et flertal af danskerne mener, at staten skal blande sig uden om, hvad ledige dagpengemodtagere må lave i deres fritid.

For mig er det indlysende, at det at arbejde frivilligt i eksempelvis sociale og humanitære organisationer kan være med til at styrke ens personlige og faglige netværk og give værdifulde kompetencer, som kan være med til at gøre det lettere at vende tilbage i ordinær beskæftigelse.

Søren Fibiger Olesen
Formand, Krifa

Så længe den ledige kan stå til rådighed og så længe en lempelse af reglerne for deltagelse i frivilligt arbejde ikke medfører en fortrængning af ordinære jobs til fordel for ulønnede jobs, der kunne være udført af en medarbejder på ordinære løn- og arbejdsvilkår, ser jeg gerne, at ledige dagpengemodtagere får bedre mulighed for at gøre en frivillig indsats i fritiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Fibiger Olesen

fhv. formand, Krifa, fhv. formand, The World Organization of Workers
fotohandler (1980)

0:000:00