Debat

Krifa: Husk den fjerde part i trepartsforhandlingerne

DEBAT: Den enkelte ledige eller ufaglærte lønmodtager skal have langt lettere ved at overskue sine muligheder for kompetenceafklaring og opkvalificering, skriver Krifa-formand Søren Fibiger Olesen.

Adgangen til kompetenceafklaring og opkvalificering skal gøres mere overskueligt for den enkelte, skriver Søren Fibiger Olesen, formand for Krifa.
Adgangen til kompetenceafklaring og opkvalificering skal gøres mere overskueligt for den enkelte, skriver Søren Fibiger Olesen, formand for Krifa.Foto: Pressefoto, Krifa
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Fibiger Olesen
Formand for Krifa

Som formand for Danmarks fjerde største fagbevægelse er jeg stærkt optaget af, hvordan vi forbedrer mulighederne for ufaglærte og kortuddannede på arbejdsmarkedet. Jeg ønsker, at alle, der kan, får muligheden for at blive en del af det arbejdende fællesskab både nu og i fremtiden. 

Det er afgørende, at vi investerer i Danmarks fremtid. Derfor er der behov for at sætte særligt fokus på kompetenceløft og opkvalificering i de aktuelle trepartsforhandlinger mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter. 

Det er vigtigt at sikre en målrettet og fokuseret voksen- og efteruddannelsesindsats, der understøtter en løbende opkvalificering af hele arbejdsstyrken i overensstemmelse med arbejdsmarkedets hastigt skiftende behov. 

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

Den enkelte ledige skal i fokus
I Krifa ønsker vi at sætte mennesket før systemet og vil derfor kraftigt opfordre til, at man i trepartsforhandlingerne holder fokus på den fjerde part, nemlig den enkelte ledige og den enkelte lønmodtager, som mangler kompetenceafklaring og opkvalificering.

Vi er dygtige i Danmark. Men rigtig mange danskere mangler dokumentation for deres dygtighed og deres faglighed. 

I trepartsforhandlingerne har regeringen og arbejdsmarkedets parter en enestående chance for at skabe rammerne for, at det i højere grad lykkes at synliggøre mulighederne for den enkelte ufaglærte. 

Søren Fibiger Olesen
Formand for Krifa

Det gælder både ledige og beskæftigede. Mange ufaglærte har arbejdet mange år inden for områder, hvor de har opnået stor erfaring, men de har aldrig påbegyndt eller færdiggjort den faglige uddannelse, der egentlig danner grundlag for det job, de udfører. 

Der er ingen tvivl om, at en formel faglig uddannelse er med til at sikre den enkeltes muligheder. Den enkelte lønmodtager vil både få lettere ved at fastholde sit nuværende job og få lettere ved at finde et nyt job, hvis vedkommende mister jobbet. Derfor skal vi som samfund og som faglige organisationer være med til at sikre, at muligheden for opkvalificering bliver så gennemskuelig som mulig.

En jungle af muligheder
De arbejdsmarkeds- og uddannelsespolitiske reformer, der trådte i kraft i 2015, satte fornyet fokus på netop opkvalificering af ledige med ingen eller kort uddannelse bag sig. Reformerne indeholdt mange gode tiltag, men vi er ikke i mål, og der er behov for at endnu flere ufaglærte rustes til også i fremtiden af blive en del af fællesskabet på arbejdsmarkedet. 

I Krifa møder vores mange jobkonsulenter dagligt ufaglærte, der har behov for opkvalificering, enten for at kunne beholde det job, de allerede har, eller komme i betragtning til et nyt job. 

Det er vores oplevelse, at en af de helt store udfordringer er, at det er vanskeligt for den enkelte ufaglærte at finde rundt i den enorme jungle af kompetenceafklaringsmuligheder, uddannelsesmuligheder, puljeordninger med videre. 

Det er derfor helt afgørende, at vi i endnu højere grad får fokus rettet mod den enkelte lediges ønsker og behov, og vi får matchet disse behov med arbejdsmarkedets behov. 

Trepart er en oplagt mulighed
Flere undersøgelser peger på, at det typisk ikke er den ufaglærte selv, der tager initiativ til efteruddannelse og opkvalificering. Derfor er det helt afgørende, at adgangen til kompetenceafklaring og opkvalificering gøres mere overskueligt for den enkelte. 

Derfor skal der afsættes flere midler til efter- og videreuddannelse, så vi får mulighed for at løfte opgaven med at ruste arbejdsstyrken til fremtidens udfordringer. Vi bærer som faglige organisationer og a-kasser vores del af ansvaret for at synliggøre mulighederne for efter- og videreuddannelse for vores ufaglærte medlemmer. 

I trepartsforhandlingerne har regeringen og arbejdsmarkedets parter en enestående chance for at skabe rammerne for, at det i højere grad lykkes at synliggøre mulighederne for den enkelte ufaglærte. Det vigtigste er, at vi holder fokus på den fjerde part i trepartsforhandlingerne, den enkelte ledige og den enkelte ufaglærte lønmodtager, som mangler kompetenceafklaring og opkvalificering. 

I Krifa ønsker vi et gennemskueligt og overskueligt system, der tager afsæt i den enkeltes ønsker og arbejdsmarkedets behov.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Fibiger Olesen

fhv. formand, Krifa, fhv. formand, The World Organization of Workers
fotohandler (1980)

0:000:00