Kritik: Arbejdsskadestyrelsen drukner i gamle sager

DØDVÆGT: Genoptagelser og revisioner fylder meget i bunkerne hos Arbejdsskadestyrelsen, der i forvejen kæmper for at nedbringe sagsbehandlingstiden. Dansk Arbejdsgiverforening vil have tilsynet til at fokusere ressourcerne.

Foto: Claus Bech/Scanpix
Søren Elkrog Friis
Fakta
  • I 2014 behandlede 247 sagsbehandlere i Arbejdsskadestyrelsen 58.967 arbejdsskadesager.
  • 7 ud af 10 sager var en arbejdsskade, der blev anmeldt for første gang.
  • De resterende var revisioner og genoptagelser, det vil sige gamle sager, som allerede havde været forbi en sagsbehandler i Arbejdsskadestyrelsen mindst en gang før.
  • Sagsbehandlingstiden for en genoptagelsessag var i 2014 i gennemsnit 6,6 måneder, mens nye sager i gennemsnit tog 5,9 måneder at sagsbehandle i samme periode.

Kilde: Arbejdsskadestatistikken 2014

I 2014 blev 58.967 sager om arbejdsskader behandlet i Arbejdsskadestyrelsen.

7 ud af 10 sager var en arbejdsskade, der blev anmeldt for første gang, mens de resterende var revisioner og genoptagelser - det vil sige gamle sager, som havde været gennem hænderne på en af styrelsens sagsbehandlere mindst én gang før.

Knap 16 procent af sagerne var genoptagelser.

Dokumentation

Længe ventet reform

  • Det danske arbejdsskadesystem er grundlagt i 1898 og har i store træk fungeret uændret siden. Sigtet har primært ligget på erstatning og i mindre grad at bevare tilknytning til arbejdsmarkedet.
  • Derfor har politikere og arbejdsmarkedets parter længe været enige om, at systemet trænger til en gennemgribende modernisering, der gør det hurtigere og mere smidigt.
  • Statens advokat, kammeradvokaten, gennemførte i sommeren 2014 en undersøgelse, der viste fejl i op til 25 procent af sagerne, og utilstrækkelige begrundelser i ca. 20 procent. 
  • Derfor indførte Arbejdsskadestyrelsen fra juli 2014 en række tiltag for at forbedre kvaliteten af sagsbehandlingen, herunder to par øjne på alle afgørelser om erhvervsevnetab, bedre begrundelser og bedre grundlag for beregning af årsløn.
  • Styrelsen afgør årligt ca. 55.000 sager. 
  • Den tidligere regering nedsatte et ekspertudvalg under ledelse af Jørgen Søndergaard, som skulle komme med anbefalinger til et nyt og mere smidigt system, som i højere grad fastholder personer på arbejdsmarkedet efter en arbejdsskade.
  • I december 2014 udkom udvalget med deres rapport, som rummer 27 anbefalinger - læs rapporten og de 27 anbefalinger her
  • I regeringens lovkatalog er en ændring af loven om arbejdsskadesikring – og dermed reformen af arbejdsskadesystemet – sat på til februar. Hvis ikke regeringen fremsætter et forslag inden 1. april, kan loven først behandles i næste folketingssamling.

Kilde: Arbejdsskadestyrelsen, dr.dk m.fl.

Ordbog

Revision: Arbejdsskadestyrelsen træffer i mange sager en midlertidig afgørelse. Det sker, når der først sent kan træffes en endelig afgørelse. Den midlertidige afgørelse træffes blandt andet for at sikre den tilskadekomnes økonomiske situation, idet den midlertidige afgørelse sikrer, at der kan udbetales erstatning. En midlertidig afgørelse kræver en revision af sagen senere, når der er afklaring om den tilskadekomnes helbred og erhvervssituation.

Genoptagelse: Tilskadekomne kan bede Arbejdsskadestyrelsen om at genoptage spørgsmålet om erstatning indenfor 5 år fra første afgørelse, hvis forholdene i sagen har ændret sig, eller sagen ikke har været ordentligt oplyst. Efter 5 år fra første afgørelse kræver det særlige omstændigheder at få genoptaget en sag. Afvisninger af sager og afgørelser af genoptagelsessager ankes til Ankestyrelsen.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00