Lærerforeningen fremlægger dokumenter: Vi var chanceløse i 2013

LOCKOUT: Danmarks Lærerforening offentliggør en række dokumenter, som ifølge formand Anders Bondo viser, at der ikke var reelle overenskomstforhandlinger inden lockouten i 2013. 

Lærerformand Anders Bondo giver "et stående tilbud til forskere og journalister om at komme ind hos Danmarks Lærerforening og gå alle vores dokumenter igennem".
Lærerformand Anders Bondo giver "et stående tilbud til forskere og journalister om at komme ind hos Danmarks Lærerforening og gå alle vores dokumenter igennem".Foto: /ritzau/Jacob Ehrbahn
Tyson W. Lyall

Annette Vilhelmsen og Kristian Thulesen Dahl siger det i en ny bog, og nu lægger Danmarks Lærerforening (DLF) ekstra dokumentation bag.

Det handler om KL’s og regeringens rolle i lockouten af lærerne og det efterfølgende lovindgreb i 2013.

Det var nemlig planlagt længe inden de dramatiske dage i april 2013, forklarer den tidligere SF-formand Annette Vilhelmsen i bogen ”Søren og Mette i benlås”, som udkommer 5. oktober.

SRSF-regeringen var den egentlige pennefører i kulisserne, lyder påstanden.

”Lockouten af lærerne var regeringens beslutning,” lyder konklusionen fra Vilhelmsen, som andetsteds i bogen understøttes af DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

Han beskriver, hvordan han allerede i oktober 2012 bliver spurgt af daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt, om han kunne støtte et regeringsindgreb det efterfølgende forår.

Fredag morgen offentliggør Danmarks Lærerforening så en række dokumenter, som med Anders Bondos ord ”mere end antyder”, at Kristian Thulesen Dahl og Annette Vilhelmsen taler sandt.

Find alle dokumenterne her.

Anders Bondo fremhæver blandt andet et lækket dokument fra Finansministeriet fra oktober 2012. Her skriver ministeriet om en reform af folkeskolen, at den blandt andet skal finansieres af ”en normalisering af lærernes arbejdstid”.

Dokumentet omtaler ikke nogen aftale mellem KL og regeringen, men beviser for Anders Bondo, at regeringen allerede i oktober 2012 havde "bestemt sig for finansiere en folkeskolereform via vores overenskomst”.

Fremlægger SMS-korrespondance
Blandt de offentliggjorte dokumenter er også en tidstabel over forhandlingerne op til lockouten.

Her er DLF’s udlægning, at Anders Bondo og KL’s chefforhandler Michael Ziegler blot nåede ét forhandlingsmøde under overenskomstforløbet i 2013.

Det skete ifølge DLF’s opgørelse, som kan læses her, 26. februar – blot to dage inden overenskomsten skulle være indgået 28. februar.

Lærerforeningen lægger endvidere også en SMS-korrespondance om regeringens lovindgreb mellem Anders Bondo og den daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) frem.

I korrespondancen forsøger Anders Bondo at gøre den senere S-formand opmærksom på, at lærerne bør høres inden et lovindgreb.

Alt sammen skal ses som et signal til arbejdsgiverne om nu at matche åbenheden.

”Vi lægger det frem for at sige, at vi intet har at skjule. Samtidig giver vi et stående tilbud til forskere og journalister om at komme ind hos Danmarks Lærerforening og gå alle vores dokumenter igennem. Man kunne ønske, at arbejdsgiverne gjorde det samme,” siger Anders Bondo.

Dokumentation

Historien:  

Efter at måneders forhandlinger om lærernes arbejdstidsregler mellem KL og Lærernes Centralorganisation (LC) brød sammen, trådte en lockout af lærerne i kraft 2. april 2013.

Lockouten omfattede cirka 69.000 lærere – herunder 52.000 kommunalt ansatte lærere.

Undervejs i forløbet afviste den daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), at regeringen havde planer om et indgreb.

Hun kaldte blandt andet konflikten ”en naturlig del af den måde, vi løser overenskomststridigheder på i Danmark”.

25. april indkaldte hun imidlertid til pressemøde og præsenterede et forslag om lovindgreb fra regeringen, som Folketinget blev hasteindkaldt for at vedtage.

Den 26. april vedtog et flertal i Folketinget Lov nr. 409, som stoppede lockouten og ændrede arbejdstidsreglerne for undervisningsområdet fra 1. august 2014.

Læs hele loven her eller læs Danmarks Lærerforenings eget notat om loven her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Bondo Christensen

Fhv. formand, Danmarks Lærerforening
lærer (Skårup Seminarium 1982), journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2023)

0:000:00