LO: EU's velfærdspakke åbner for social dumping

VELFÆRDSTURISME: EU-Kommissionens udspil om sociale ydelser til vandrende arbejdskraft får lunken modtagelse blandt arbejdsmarkedets parter, selvom aktuelle tal langt fra vidner om misbrug af velfærdsydelser.

Fagbevægelsen frygter, at mere lempelige regler for sociale ydelser kan forvandle det danske arbejdsmarked til en magnet for velfærdsturister.
Fagbevægelsen frygter, at mere lempelige regler for sociale ydelser kan forvandle det danske arbejdsmarked til en magnet for velfærdsturister.Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Søren Elkrog Friis

Ét skridt frem og to tilbage.

Tirsdagens udspil fra Europa-Kommissionen om adgangen til sociale ydelser for vandrende arbejdskraft får en lunken modtagelse blandt arbejdsmarkedets parter.

Læs også: Nyt EU-udspil skal forhindre misbrug af velfærdsydelser

Dokumentation

Hovedelementerne i EU-Kommissionens udspil

Dagpenge

  • EU-landene kan kræve, at en person skal have arbejdet 3 måneder i landet, inden tidligere arbejde i andre EU-lande kan give ret til dagpenge. (Den regel findes allerede i Danmark, men der er rejst tvivl om, hvorvidt den var i strid med EU-retten.)
  • Ledige EU-borgere kan tage deres dagpenge med til et andet EU-land i op til seks måneder. I dag er grænsen tre måneder.
  • For grænsearbejdere – som bor i ét land, men arbejder i et andet – er det landet, som personen har arbejdet i de seneste 12 måneder, der er ansvarlig for arbejdsløshedsunderstøttelse. I dag er det EU-landet, hvor grænsemedarbejderen bor, der er ansvarlig.

Langtids-ydelser

  • EU-Kommissionens forslag inkluderer en række langvarige sociale ydelser under EU-reglerne for koordination af social sikring. Det skal skabe "klarhed" over hvilke typer ydelser, EU-borgere har ret til på tværs af grænser, og under hvilke omstændigheder.

Ikke erhvervs-aktive

  • Baseret på nylige afgørelser fra EU-Domstolen afklares det, at EU-lande kan beslutte ikke at tildele velfærdsydelser til vandrende EU-borgere, der ikke er erhvervsaktive (ikke arbejder eller aktivt ser efter arbejde).
  • Lettere administration af rettigheder til udstationerede medarbejdere. Det skal sikre fair behandling og bekæmpe snyd.

Børnecheck

  • Forslaget åbner ikke for muligheden for at tage børnepenge med til et andet land.
  • Ingen indeksering af børnepenge er ”forudset”: Det land, hvor en forælder arbejder, vil fortsat være ansvarlig for børnepenge, og kan ikke justeres hvis barnet befinder sig i et andet land.
  • Mindre end 1 procent af børnepenge i EU eksporteres fra et land til et andet.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00