LO-landskabet trues af faglige ødemarker

MEDLEMSFLUGT: Organisationsgraden i en række LO-brancher nærmer sig et faretruende lavpunkt, hvor det kan blive umuligt at fastholde overenskomster, viser ny analyse. Den nyvalgte LO-ledelse kommer til at slås hårdt for at bevare muskelkraften, vurderer forsker.

Den nyvalgte ledelse i LO. Fra venstre næstformand Nanna Højlund fra FOA, næstformand Ejner K. Holst, formand Lizette Risgaard, stedfortrædende næstformand Arne Grevsen fra 3F og næstformand Morten Skov Christensen fra LO København. 
Den nyvalgte ledelse i LO. Fra venstre næstformand Nanna Højlund fra FOA, næstformand Ejner K. Holst, formand Lizette Risgaard, stedfortrædende næstformand Arne Grevsen fra 3F og næstformand Morten Skov Christensen fra LO København. Foto: Søren Elkrog Friis/Altinget.dk
Søren Elkrog Friis

Hvis der opstår regulære ødemarker på arbejdsmarkedet, vil man muligvis have meget svært ved at overbevise arbejdsgiverne om at melde sig ind i en arbejdsgiverforening eller at tegne overenskomster.

Christian Lyhne Ibsen
Arbejdsmarkedsforsker, FAOS

Det er ikke længere en selvfølge at være med i en fagforening, og mange fagforeninger kæmper desperat for at holde på medlemmerne.

Medlemsflugten har stået på i omkring 20 år, og er derfor ikke noget nyt. Men i en række LO-brancher nærmer organisationsgraden sig et faretruende lavpunkt, hvor det måske kan blive nærmest umuligt at fastholde overenskomster - og de tilbageværende medlemmer derfor mister interessen for en fagforening.

Det viser en ny analyse fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) på Københavns Universitet. 

Dokumentation

Her er det største fald i LO-organisationsgrad

Branche Organisationsgrad 1995 Organisationsgrad 2012 Udvikling 1995-2012
Transport 80 pct. 54 pct. -26 pct.
Fremstilling (papir) 81 pct. 56 pct. -25 pct.
Butik/levering  54 pct. 32 pct. -22 pct.
Fremstilling (generel) 82 pct. 63 pct. -19 pct.
Byg og anlæg ej træ 81 pct. 62 pct. -19 pct.
Restauration/hotel 51 pct. 33 pct. -18 pct.
Kontor 57 pct. 40 pct. -18 pct.
Omsorg/ambulance 82 pct. 64 pct. -18 pct.
Fremstilling tekstil 78 pct. 60 pct. -18 pct.
Pedel/rengøring  72 pct. 54 pct. -18 pct.

Kilde: FAOS analyse: Findes der faglige ødemarker i den danske model?


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00