Løhde bakker op om at tage julefridage fra statsansatte

SAMRÅD: Der er opbakning til de arbejdsgivere, der har valgt at inddrage fridage fra ansatte i staten. Det fortæller minister for offentlig innovation Sophie Løhde, efter de statsansatte i december afbrød samarbejdet med hende.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Mads Gluud JørgensenCecilie Gormsen

Den nye minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), gav onsdag sin opbakning til de offentlige ledere i staten, som har valgt at inddrage blandt andet julefridage uden for overenskomsten.

Det skete på et samråd i Beskæftigelsesudvalget, hvor ministeren gjorde det klart, at hun vil give offentlige ledere frihed til at lede.

"Det er min holdning, at den lokale ledelse skal have frihed til at vælge de værktøjer, som giver bedst mening lokalt," sagde Sophie Løhde på samrådet og tilføjede:

"De ledere, der tager ansvar og har fokus på, at de økonomiske rammer og opgaveløsningen hænger sammen, har min fulde opbakning."

Læs også: Ansatte i staten afbryder samarbejde med Løhde

Kort før jul sendte CFU – en paraplyorganisation, der varetager tæt på alle statsansattes interesser – et åbent brev til Sophie Løhde, hvor de på flere områder afbrød samarbejdet med den nye minister for offentlig innovation. 

”It takes two to tango, og vi er trætte af at fremstå som nyttige idioter, der kæmper for at forbedre det psykiske arbejdsmiljø og det lokale samarbejde, samtidig med at vores ledelser stjæler vores fridage og begrænser vores muligheder for at agere som faglige organisationer. Nok er nok,” skrev CFU i det åbne brev.

På krigsstien
SF's beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, der havde indkaldt til onsdagens samråd, er alt andet end tilfreds med Sophie Løhdes udmeldninger.

"De statslige arbejdsgivere er i stort og småt tydeligt på krigsstien," lyder det fra ordføreren, der undrer sig over, hvordan man vil opretholde et tillidsfuldt forhold, når arbejdsgiverne hele tiden tager krigsskridt.

Sagen handler om, at man i Skat og efterfølgende i det tidligere Social- og Indenrigsministerium har inddraget fridagene 24. og 31. december samt Grundlovsdag uden yderligere forhandlinger med fagforeningerne.

For mange offentligt ansatte er det bestemt i overenskomsten, om de pågældende dage er arbejdsdage eller fridage. Men for de ansatte i Skat og det tidligere Social- og Indenrigsministerium er dagene ikke direkte skrevet ind i overenskomsten. Men det har ifølge fagforbundene været kutyme, at de ansatte holdt fri. 

Der er i øjeblikket en verserende voldgiftssag, der omhandler netop dette emne. Den vil blive afgjort i midten af januar, oplyste Sophie Løhde på onsdagens samråd.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00