Løkke udelukker treparts-fiasko: Det skal lykkes

TREPART: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil ikke forholde sig til, om det kan lykkes at lande en treparts-aftale, for det skal det. LO understreger vigtigheden af, at forhandlingerne ikke kun handler om flygtninge.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter. DA's direktør Jacob Holbraad (tv.), LO's formand Lizette Risgaard og statsminister Lars Løkke Rasmussen (th.)
Regeringen og arbejdsmarkedets parter. DA's direktør Jacob Holbraad (tv.), LO's formand Lizette Risgaard og statsminister Lars Løkke Rasmussen (th.)Foto: Lars Helsinghof /Altinget
Emma Qvirin Holst

Torsdag lød startskuddet til regeringens trepartsforhandlinger, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) inviterede arbejdsmarkedets parter til et møde i Statsministeriet.

Budskabet efter det første møde er klart: Der skal flere flygtninge i arbejde, så flere kan forsørge sig selv.

Udfordringen er stor, men det er vigtigt, at det lykkes at finde en løsning:

”Jeg vil ikke forholde mig til en situation, hvor det ikke lykkes, det vi har sat i gang i dag,” siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer:

”Den opgave vi står med, den er så stor, så påtrængende og erkendt af alle. Den skal vi lykkes med.”

Det er hensigten, at aftalen skal falde på plads i midten af marts. Derefter vil regeringen gerne fortsætte med yderligere trepartsforhandlinger om andre udfordringer, der trænger sig på uafhængigt af flygtningekrisen.

Læs: Startskud til trepart: Læs drejebogen her

Husk de danske lønmodtagere
Netop de efterfølgende forhandlinger er centrale for LO's formand Lizette Risgaard, som gang på gang understreger, at der skal være en balance mellem indsatsten for flygtninge og danske lønmodtagere.

Det er nemlig vigtigt, at man ikke puster til den 'dem og os-diskussion', der allerede hersker i Danmark, lyder det.

”Hvis vi vil Danmark noget godt, så skal vi lade være med at skabe et skel mellem flygtninge og de mennesker, der står derude i forvejen og har det svært og mangler et arbejde,” siger hun.

Læs: Hegelund og Mose: Nu kører treparts-toget

LO siger nej til skattelettelser
Der er en generel enighed mellem arbejdsmarkedets parter og regeringen om, at man er klar til at levere en indsats for at finde en løsning. 

Men enigheden ophører mellem Lizette Risgaard og Lars Løkke Rasmussen, når snakken falder på regeringens ønske om at lette skatten på arbejde.

”Det råderum, vi eventuelt kan skaffe, skal ikke bruges på skattelettelser. Det skal bruges på, at man udbygger den velfærd, vi allerede under krisen har været nødt til at skære på,” siger Lizette Risgaard.

Men LO's melding rykker ikke meget ved regeringens holdning til skat:

”Det er ikke i det her forløb, at vi skal diskutere en skattereform, og regeringen har - helt uændret - en ambition om, at vi skal gøre noget ved skatten særligt med fokus på mennesker med små arbejdsindkomster,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Lizette Risgaard

Fhv. formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
kontorfunktionær (Handelsskole), lederuddannelse, MPA

0:000:00