Massiv støtte til regeringens beskæring af brødløse studier

UDDANNELSE: Mens universiteterne og de studerende er kritiske, er der massiv støtte fra både fagbevægelsen og arbejdsgiverne til regeringens planer om at skære i optaget på studier med høj risiko for ledighed.

Foto: Colourbox.com
Jørgen Skadhede

Når en ung i fremtiden tager en videregående uddannelse, skal det i højere grad end i dag føre til job. Det værste, man kan gøre for et ungt menneske, er ukritisk at fastholde den unge i en drøm, der ikke har hold i virkeligheden.

Ejner K. Holst
Faglig sekretær i LO
Fakta
Uddannelsesgrupper med en overledighed i syv af de seneste ti år udtages til dimensionering. Ledigheden måles i det andet år, efter de studerende er blevet færdige med deres uddannelse.

• Uddannelsesgrupper med en ledighed på to til fem procentpoint over gennemsnittet skal reducere antallet af studiepladser med 10 procent.
• Uddannelsesgrupper med en ledighed på fem til 7,5 procentpoint over gennemsnittet skal reducere antallet af studiepladser med 20 procent.
• Uddannelsesgrupper med en ledighed på 7,5 til 10 procentpoint over gennemsnittet skal reducere antallet af studiepladser med 30 procent.

Uddannelsesgrupperne følger den opdeling, Udvalget for Kvalitet og Relevans i de videregående uddannelser har opstillet. 

Dimensioneringen indfases gradvist de næste tre år. 

Dimensioneringen udmeldes som et treårigt loft.

Kilde: Uddannelses- og forskningsministeriet

Der er stor enighed mellem arbejdsgiverne og fagbevægelsen, når det drejer sig om regeringens nye plan om at skære i optaget på de såkaldt ”brødløse” studier.

Regeringen præsenterede i sidste uge en plan, der over de næste tre år vil skære cirka 4.000 studiepladser væk på de studier, hvor de studerende efter endt uddannelse har haft en forhøjet risiko for ledighed i syv ud af de seneste ti år.

I stedet skal de unge skubbes i retning af nogle af de uddannelser, hvor der er bedre muligheder for beskæftigelse. Det vil især betyde beskæring af optaget på humanistiske studier, men også nogle samfundsfaglige, tekniske og naturvidenskabelige studier vil blive ramt.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00