Massivt flertal kræver kortere genoptjening til dagpenge

DAGPENGE: Syv ud af ti vælgere mener, at det skal være lettere at genoptjene retten til dagpenge, viser ny måling. Socialdemokraterne afviser at ændre på reglerne. SF håber, at regeringen vil lytte til vælgerne.

Foto: Colourbox
Nikolaj L. Simonsen

Ny meningsmåling foretaget af A&B analyse for Altinget, viser at der blandt vælgerne er et massivt flertal, der ønsker en kortere genoptjeningsperiode.

Målingen viser, at 68,2 procent af de adspurgte vælgere ønsker en kortere genoptjeningsperiode, 22,4 procent mener ikke genoptejningsperioden skal forkortes, mens 9,4 procent svarer 'Ved ikke'. Også blandt regeringens egne vælgere er der flertal for en lempelse af dagpengereglerne. Hele 70 procent af Socialdemokraternes vælgere og 55 procent af de Radikales vælgere svarer ja til ønsket om en lempelse af genoptjeningsreglerne.

(Artiklen fortsætter under diagrammet)

S: Danskerne må have skiftet holdning
Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører Leif Lahn mener, at tallene er et udtryk for et holdningsskifte:

”Vælgerne må have ændret holdning. For ved forrige valg pegede 60 procent af vælgerne på partier, der ville forkorte dagpengeperioden og forlænge genoptjeningsperioden,” siger Leif Lahn, med henvisning til dagpengereformen fra 2010, der halverede dagpengeperioden fra fire til to år og fordoblede genoptjeningsperioden til den nuværende længde på et år.

Fakta

”Man skal huske på, at Socialdemokraterne tilbage i 2010 stemte imod Dansk Folkeparti og Venstres forslag om forringelserne af dagpengene. Vi advarede mod, at det ville blive et kæmpestort problem, og det viser sig nu, at det er det. Den aftale blev indgået af de Radikale, Dansk Folkeparti og hele den borgerlige blok. Det er dem, der bærer skylden for den reform, og det ansvar bør de påtage sig,” siger Leif Lahn.

Han mener, at regeringsgrundlaget med de Radikale blokerer for ændringer af dagpengesystemet:

”Vi kan kun gøre, hvad der er politisk muligt. Vi har gjort, hvad vi kunne. Vi har sørget for, at de her mennesker kan blive forsørget, blandt andet med arbejdsmarkedsydelsen. Men de politiske aftaler, vi lavede med De Radikale, er vi forpligtet af, og det betyder, vi ikke kan ændre mere på reglerne. Sådan er det jo med aftaler, de er bindende,” siger Leif Lahn.

SF opfordrer regeringen til at lytte

SF har længe plæderet for en ændring af genoptjeningsreglerne.

”Det er glædeligt, at der er så mange, der er enige i vores holdning til, at genoptjeningsperioden skal forkortes. Det helt afgørende er selvfølgelig, at man kan se den gulerod, der er ved at tage et vikariat på seks måneder, og man så igen har genoptjent retten til dagpenge. Derfor vil vores krav til finansloven også fortsat være at halvere genoptjeningskravet,” siger Jonas Dahl, SF's gruppeformand.

Han undrer sig over, at regeringen så kategorisk afviser forhandlinger om genoptjeningskravet:

”Det er ærgerligt, at regeringen ikke vil rokke sig. Ikke mindst for de 60.000 danskere, der står til at miste retten til dagpenge ved udgangen af 2015. Vi er i SF optaget af, hvordan man kan hjælpe de her mennesker, og her er genoptjeningen altså et centralt værktøj. Her kan man lokke med den gulerod, det er, at man med et halvt års arbejde kan komme tilbage i dagpengesystemet. Det håber jeg regeringen vil lytte til,” siger Jonas Dahl.

Ingen simple løsninger
Nye tal fra Beskæftigelsesministeriet viser imidlertid, at under en femtedel af de 35.000 mennesker, der sidste år faldt ud af dagpengesystemet, ville være have genoptjent retten til dagpenge, såfremt SF's forslag om et halvt års genoptjening havde været en realitet. På trods af den begrænsede effekt, mener Jonas Dahl alligevel, genoptjeningskravet er en vigtig brik i spillet om dagpengene:

”Alene i 2013 kunne man have reddet 6000-7000 personer og dermed også deres familier. Det er mange mennesker,” siger Jonas Dahl og peger på, at genoptjeningsreglerne ikke er det eneste, SF vil kigge på i dagpengespørgsmålet:

”Vi har aldrig haft en forestilling om, at man med en halvering af genoptjeningskravet kunne redde alle dem, der står til at falde ud af dagpengesystemet. Det afgørende er at give et incitament for at komme tilbage i dagpengesystemet – det gør man, hvis man kun skal arbejde et halv år for at komme tilbage,” siger Jonas Dahl og peger på, at der er behov for flere tiltag.

”Vi vil gerne have, at man inddrog A-kasserne og jobcentrene endnu mere. Regeringen gjorde meget på det område med beskæftigelsesreformen, men der skal ske mere.”

Kun hos De Konservatives og Liberal Alliances vælgere er der flertal hos nej-sigerne til en lempelse af genoptjeningsreglerne.

Dokumentation

Meningsmålingen er foretaget af A&B Analyse på nettet for Altinget.dk blandt 1159 repræsentativt udvalgte svarpersoner. Data er vægtede efter Søren Risbjergs seneste gennemsnit, så de er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden torsdag den 14. august til tirsdag den 19. august.

Sådan spurgte vi:
Skal det være nemmere at genoptjene retten til dagpenge?

Ja 68,2 %
Nej 22,4 %
Ved ikke 9,4 %

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonas Dahl

Regionsdirektør, Region Midtjylland. Bestyrelsesformand, Egmont Højskolen, bestyrelsesformand, Randers Statsskole og bestyrelsesmedlem Aarhus Universitet
cand.mag. i samfundsfag og historie (Aarhus Uni. 2007), INSEAD Executive Management Program (2018)

Leif Lahn Jensen

MF (S), næstformand, Statsrevisorerne, 1. næstformand, Folketingets Præsidium
10. klasse (Grenaa 1984), havnearbejder

0:000:00