Munter begravelsesstemning i Beskæftigelsesministeriet

ROKADE: Mette Frederiksen overleverede posten som beskæftigelsesminister til Henrik Dam Kristensen med munter vemodighed klædt helt i sort. Hun opfordrede sin afløser til at finde en god løsning på dagpenge-spørgsmålet. 

Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Jørgen Skadhede

Da den nye justitsminister Mette Frederiksen (S) fredag eftermiddag overlod posten som beskæftigelsesminister til den garvede partifælle Henrik Dam Kristensen, var de begge klædt helt i sort.

Der var en art begravelsesstemning over seancen, selvom den forløb i munter vemodighed, sådan som den slags overdragelser nu skal. Spørgsmålet er så, hvad der egentligt blev begravet fredag eftermiddag i Beskæftigelsesministeriet.

I hvert fald Mette Frederiksens tid som arbejdsmarkedets minister.

”Jeg havde egentligt glædet mig til og håbet på, at jeg kunne følge nogle af de store beslutninger, som jeg har truffet som minister til vejs ende. Nu giver jeg stafetten videre,” sagde Mette Frederiksen om sine mange reformer.

Men måske var det også en forpremiere på begravelsen af Thorning-regeringen og den dag, der ikke længere sidder en socialdemokrat for bordenden i det for socialdemokrater så vigtige beskæftigelsesministerium.

For den overraskende rokade blev udløst af justitsminister Karen Hækkerups faneflugt til et trygt og sikkert job som direktør i en interesseorganisation. Og hvis der var en ting, som kommentatorkøbing var enige om denne fredag, så var det, at Hækkerup kun forlod sit drømmejob som justitsminister, fordi hun simpelthen ikke tror på regeringens genvalg.

Hovedfokus er at føre reformerne ud i livet
Henrik Dam Kristensen kommer som ny beskæftigelsesminister ikke til at indgå store reformer eller aftaler i de få måneder, han når at få på posten, før valget bliver udskrevet. Hans opgave bliver primært at følge de foregående års mange reformer til dørs og få dem implementeret, så de kommer til at fungere efter hensigten.

Han var selv ikke sen til at slå en humoristisk tone an.

”Jeg bider jo mærke i, at departementschefen siger, at 90 procent af systemet er reformeret. Så kan der jo kun være ti procent tilbage, hvor svært kan det være,” spurgte Henrik Dam Kristensen.

Det var til stor morskab for resten af de små hundrede ansatte og pressefolk, der svedte tran, i et lille, tætpakket lokale i Beskæftigelsesministeriet ved kanalen lige over for Christiansborgs Slotsplads.

”Jeg vil påtage mig opgaven med at implementere de mange reformer. Du efterlader nogle flotte og store spor i arbejdsmarkedspolitikken,” sagde han om Mette Frederiksen, der gengældte roserne.

”Jeg er glad og tryg ved at overlevere dette område til en af mine yndlingssocialdemokrater. Du har en utrolig god fornemmelse af, hvad det er for et liv, der bliver levet i Danmark. Som ved, hvad der optager danskerne, og som ved, hvordan livet også kan se ud på skyggesiden,” sagde Mette Frederiksen.

Opfordring om dagpenge-løsning
Ud over at implementere de mange reformer af både kontanthjælp, førtidspension, sygedagpenge og beskæftigelsesindsats, så opfordrede hun sin afløser til at finde de vises sten i den dagpenge-sag, der har martret både regeringen og Socialdemokratiet i over tre år.

”Du må love mig at finde en god løsning på dagpenge-spørgsmålet,” sagde Mette Frederiksen og fortsatte:

”Vi står i en situation, hvor tusindvis af danskere er blevet ramt af den økonomiske krise og en meget hård indfasning af dagpengereformen. Vores socialdemokratiske bud skal være meget klart. Vi vil have nogle nye dagpengeregler, hvor færre falder ud af vores dagpengesystem, fordi tryghed og sikkerhed er vigtigt, når man mister sit arbejde.”

Til hoben af pressefolk, der kastede sig over Henrik Dam Kristensen efter den officielle seance, lød beskeden således:

”Vi har et brutalt dagpengesystem i dag, som har smidt over 40.000 mennesker ud over kanten. Det har vi så mildnet, hvilket i sig selv er en stor bedrift. Men vi har gjort det helt klart, at vi vil have et nyt dagpengesystem,” sagde han.

En sikker hånd på rattet
Departementschef Peter Stensgaard Mørch bød den nye minister velkommen med taknemmelighed for, at statsministeren havde sendt ham en rutineret politisk chef.

”Med de gennemgribende forandringer i beskæftigelsessystemt, så er der er brug for en sikker hånd på rattet. Og det må man sige, at du har,” sagde Peter Stensgaard Mørch.

Henrik Dam Kristensens politiske karriere har således strukket sig over et kvart århundrede. Han er en ekstremt erfaren minister, der i knapt et årti har siddet for bordenden i fire forskellige ministerier og nu kommer til at gøre det i et femte.

Departementschefen fandt også de flotte ord frem som afskedssalut til Mette Frederiksen.

”Du kom med en dyb forståelse for socialpolitikken, som du kunne trække ind i arbejdet her. Din tilgang til arbejdet, din faglige kapacitet og ikke mindst dine politiske visioner har gjort, at reformerne er blevet så meget mere end bare justeringer og ændringer på beløbssatser,” sagde Peter Stensgaard Mørch.

Kærligt drilleri
Lidt kærligt drilleri var der dog også plads til. Han gav Mette Frederiksen Bruce Springsteens LP ”The River” fra 1980 i afskedsgave fra personalet.

”Du får den selvfølgelig på vinyl. For trods din unge alder, så er der en del områder, hvor du også selv indrømmer, at du er noget gammeldags eller traditionelt indstillet,” sagde han og fortsatte:

”Springsteen synger om meget af det, du er optaget af. Om desperate unge mennesker, der ikke har fået sig en uddannelse. Om negativ social arv, om det at miste sit arbejde, om ulighed og om mennesker, der ikke har de samme muligheder som andre. Men han er som du optaget af troen på og forventningen til det enkelte menneske,” sagde Peter Steensgaard Mørch.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Dam Kristensen

Formand, Interforce og fhv. formand, Folketinget, fhv. MF (S)
postbud

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00