Debat

Myten om efterlønnen

DEBAT: Ingen af dem, som vil afskaffe efterlønnen, har været i stand til at forklare, hvordan 100.000 færre mennesker på efterløn skal gøre samfundet rigere, og sandsynligvis vil de være arbejdsløse i stedet, skriver Line Barfod (EL).
Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Line Barfod
Mf, Enhedslisten

En murermester har brug for én murersvend. Han får 10 ansøgere og ansætter én. Næste måned har han igen brug for én murersvend. Nu får han 20 ansøgere. Vil han så ansætte én eller to svende?

I denne tid hører vi hele tiden politikere, økonomer, politiske kommentatorer og mange andre gentage igen og igen, at hvis bare vi afskaffer efterlønnen, så bliver alting godt. Men ikke en af dem er i stand til at forklare hvordan. Hvordan bliver vi rigere af, at der er flere der bliver arbejdsløse i stedet for at være på efterløn?

Det svar vi plejer at få er, at hvis der ikke er 100.000 mennesker på efterløn, så ville der være 100.000 flere i arbejde. Men der er indtil nu ikke én eneste, der har kunnet forklare, hvordan det at der bliver 100.000 flere arbejdsløse skal føre til flere arbejdspladser. Hvor kommer arbejdspladserne fra?

Arbejdsgivere ansætter altså kun det antal, de har behov for. Hvorfor skulle de betale løn til en medarbejder, som de ikke har arbejde til?

Line Barfod
MF, Enhedslisten

Fordi arbejdsgiverne får langt flere ansøgninger, vil de jo ikke automatisk ansætte flere. Arbejdsgivere ansætter altså kun det antal, de har behov for. Hvorfor skulle de betale løn til en medarbejder, som de ikke har arbejde til?

Arbejdspladser efterlyses
Der er stadig stor arbejdsløshed og især en katastrofal ungdomsarbejdsløshed. Det fornuftige vil være at skabe arbejdspladser til de mange arbejdsløse, før man overhovedet begynder at tale om at sende flere ud i arbejdsløshedskøen. Få gang i investeringer, klimarenoveringer, mere velfærd mm.

En stor del af dem, der er på efterløn, kommer fra dagpenge. Andre kommer fra jobs. Men når en person holder op i et job for at gå på efterløn, så bliver der jo ansat en anden, der før var arbejdsløs.

De økonomiske "våsmænd" påstår, at en forøgelse af arbejdsstyrken, af udbuddet af arbejdskraft, kan give flere jobs. Der er kun en måde, det kan gå i opfyldelse, og det er, hvis det bliver brugt til at presse løn- og arbejdsvilkår. Hvis langt flere af frygt for at havne i langvarig arbejdsløshed, i et ydmygende aktiveringssystem vælger at tage et job langt under overenskomstmæssige vilkår.

Men er det virkelig det vi skal overleve på i Danmark? Hvor mange tror helt alvorligt på, at vi kan komme til at konkurrere med Kina og Indien på lave lønninger og elendigt arbejdsmiljø? Hvor mange tror, at danske slagteriarbejdere vil kunne klare sig for de 20-30 kr. i timen, som rumænske kolonnearbejdere får i Tyskland?

Flere i arbejde - ikke flere arbejdsløse
Mange af dem, der går på efterløn i disse år, har været på arbejdsmarkedet i over 40 år. De er slidt op og fortjener ikke at skulle igennem et langstrakt og ydmygende førtidspensionssystem. Hvis de økonomiske "våsmænd", politiske kommentatorer, velaflagte politikere og andre, der råber på afskaffelse af efterlønnen, virkelig mener, der er behov for at få flere penge i statskassen, så burde de være med til at rulle skattelettelserne til de rigeste tilbage.

Og hvis de er optaget af, at der også skal være arbejdskraft nok i fremtiden, så burde de sætte ind overfor dårligt arbejdsmiljø, mangel på praktikpladser, det store frafald på ungdomsuddannelserne og de andre årsager til at der er 7-800.000 mennesker i den arbejdsdygtige alder, der er sat helt uden for arbejdsmarkedet. Lad os få flere i arbejde i stedet for flere arbejdsløse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Line Barfod

Teknik- og miljøborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00